Fredag aften kunne Lars Løkke Rasmussen (V) oplyse, at regeringen og Dansk Folkeparti (DF) indgår en ny finanslovsaftale.

Sådan ser nyheden ud sort på hvidt, men tager man de politiske briller på, er aftenens nyhed i højere grad, at Anders Samuelsen (LA) har tabt en lang armlægning med Kristian Thulesen Dahl om finansloven.

Parterne har i flere dage været så godt som enige om finansloven, men Liberal Alliance og Anders Samuelsen har krævet, at aftalen først blev indgået, når der også var en skatteaftale på plads. Modsat har Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti stået fast på at adskille finanslovsforhandlingerne fra forhandlingerne om skat og udlændinge:

»De har siddet og lagt arm om det i dagevis - Lars Løkke, Anders Samuelsen og Kristian Thulesen Dahl - og Lars Løkkes mål har jo været at få enderne til at mødes. Her på det sidste har der været utroligt langt mellem Anders Samuelsen og Kristian Thulesen Dahl - de har ikke tillid til hinanden, de kan ikke lide hinanden, de er sure på hinanden - og Lars Løkkes opgave har så været alligevel at få dem til at falde så meget til ro, at de kunne lave en aftale, og det har så overraskende lykkedes her til aften,« siger BT’s politiske redaktør, Andreas Karker.

Udefra ser det altså ud som om, at Anders Samuelsen er aftenens store taber, men Andreas Karker er slet ikke i tvivl om, at Liberal Alliances leder har fået lovning på en fremtidig aftale, siden han har trukket sit krav:

»Lars Løkke Rasmussen og Kristian Thulesen Dahl må have lovet ham noget, ellers er han så stor en taber, at han ikke kan sidde i regeringen længere.«

Anders Samuelsen har da også til Ritzau gjort klart, at han forventer en skatteaftale inden jul, og at den kommer til at indebære en af partiets største kæpheste: skattelettelser:

»Vi er så langt nu, at vi godt kan se, at vi kommer i mål med det. Og det bliver nogle rigtig, rigtig gode skattelettelser - markante skattelettelser,« siger Anders Samuelsen til Ritzau.

Vinderen af de lange forhandlinger skal dog hverken findes i Anders Samuelsen eller Kristian Thulesen Dahl, hvis man spørger Andreas Karker:

»Anders Samuelsen har måttet finde sig i at udskyde skatteaftalen til senere, og Kristian Thulesen Dahl har måttet finde sig i, at den skatteaftale overhovedet bliver til noget, så Løkke er den helt store vinder i aften, fordi det jo rent faktisk har lykkedes ham at redde et år mere for regeringen, for det var lige før, at der måtte udskrives valg,« siger Andreas Karker.

Han vurderer derudover, at det bestemt ikke er sidste gang, der vil være en tovtrækning mellem Kristian Thulesen Dahl og Anders Samuelsen, da de to kamphaner bestemt heller ikke er blevet bedre venner efter denne uges finanslovsforhandlinger.