I behøver ikke at spendere både kroner og timer i trafikken for at få fælles oplevelser i efterårsferien - bare ryk ud i haven

Trænger I mest af alt til at være hjemme og slappe af i efterårsferien? Orker I ikke at stå i kø på Friluftsmuseet eller i Bonbonland ligesom alle de andre børnefamilier? Så bliv derhjemme og gå rundt i pyjamasbukser den halve dag. Når I trænger til frisk luft og luftforandring, så brug haven til at lege, spille og lave ting sammen i.

Trekantsfangeleg

Trekantsfangeleg er en anderledes og sjov form for fangeleg, hvor alderen ikke har betydning for, om man er nem at fange eller ej.

Sådan gør I:

Mindst tre familiemedlemmer tager hinanden i hænderne og danner en rundkreds - I kan godt være flere. En enkelt er jæger og står alene uden for cirklen. Jægeren skal nu vælge en af personerne i rundkredsen som bytte og prøve at fange byttet, mens hele rundkredsen hjælper hinanden med at gøre det så vanskeligt for jægerne som muligt.

Fuglekogler

Lav nem og anderledes vintermad til fuglene. Fra to-årsalderen kan børn lave fuglekoglerne sammen med mor og far, og med lidt voksenassistance til at håndtere fedtstof og ståltråd klarer større børn opgaven selv.

Sådan gør I:

Saml ti grankogler i haven. Smelt 500 g fedtstof - f.eks. stegemargarine eller spæk - i en gryde. Tilsæt tre dl. havregryn og tre dl. solsikkefrø og lad blandingen køle af udenfor. Montér en løkke af ståltråd på hver grankogle - løkkerne skal være så store, at de kan hænge på en gren.

Når fedtstofblandingen er afkølet - men ikke størknet - dyppes koglerne ned i blandingen gentagne gange, og indtil koglen er helt dækket af fuglemaden. Hæng grankoglerne op på træerne i haven.

Puslespils-skattejagt

Nem skattejagt, som ikke kræver det store udstyr. Taberholdet kan passende være dem, der sørger for varm kakao til hele familien bagefter.

Sådan gør I:

Find to gamle plakater eller magasinforsider og lim dem op på hvert sit stykke karton i hver sin farve. Klip kartonen ud som et puslespil i mindre stykker og gem dem rundt omkring i haven. Del jer i to hold og tildel hver hold en farve brikker, de skal finde. Dyst om hvem, der først får fundet brikkerne og samlet puslespillet.

Natur-bowling

Natur-bowling er et hit for alle aldersklasser, og ved at variere bowlingkuglens størrelse og »kaste-afstanden« kan sværhedsgraden blive lige for store og små.

Sådan gør I:

Gem ti tomme mælkekartoner, som I kan bruge som kegler. Fyld eventuelt sand i, hvis gennemsnitsalderen er høj. Stil keglerne op på en plade og brug et hvidkålshoved som bowlingkugle - mindre børn kan f.eks. bruge en grapefrugt. Lav eventuelt hold og før point, hvis I vil spille en hel turnering.

Udendørs Mikado

Mikado er en klassiker indendørs. Men når efterårshimlen er klar, kan I lige så godt rykke spillet udenfor. En sidegevinst er, at der bliver ryddet lidt op i havebunden.

Sådan gør I:

Saml 30 grene fra havebunden. Jo større, des bedre - men de må gerne variere lidt i størrelse. Bind garn i fem forskellige farver om grenene. Lav få i en farve, lidt flere i anden, endnu flere i en tredje osv. Aftal hvor mange point hver enkelt farve skal give. De farver, som kun er på få grene skal give flest point. En enkelt gren skal have alle farverne på og er mikadogrenen.

Saml grenene og lad dem falde til jorden. Brug hænder eller fødder til at hapse grene uden, at de øvrige grene rører på sig. Kikser det - er det næste mands tur. Den, der får mikadogrenen må også bruge den til at hapse grene.

bra@bt.dk