Eremitageløbets ambassadør, Bjørn Ask Hansen, har ikke svigtet motionsfesten i Dyrehaven en eneste gang. Foto: Privat
Eremitageløbets ambassadør, Bjørn Ask Hansen, har ikke svigtet motionsfesten i Dyrehaven en eneste gang. Foto: Privat

Bjørn Ask Hansen er den eneste løber fra Jylland, der har været med i samtlige Eremitageløb.

Trofast har den 72-årige tidligere tekstilfabrikant hvert år siden E-løbspremieren i 1969 taget turen fra Kølkær, 15 kilometer sydøst for Herning, til Dyrehaven nord for København for at være med i verdens ældste motionsløb, og han ser frem til den 49. motionsfest i nationalskoven søndag 8. oktober.

Hans udnævnelse til ambassadør for Familien Danmarks løb nr. 1 er et naturligt valg og modtages med glæde og stolthed af Bjørn Ask Hansen.

»At være ambassadør for sund livsstil og motion og blive forbundet med dette vigtige tema for alle mennesker er en ære,« siger han.

Da Eremitageløbet fejrede 30 års jubilæum, havde 98 været med alle årene. Ved 45 års-jubilæet i 2013 var der 41 jubilarer. Et slag på tasken: Omkring 25 motionspionerer fejrer det enestående 50 års jubilæum i Dyrehaven 7. oktober 2018. I årene 1969-72 var E-løbet ”forbudt for børn”. Man skulle være fyldt 20 år for at deltage, og de ældste 50 års jubilarer næste år er for længst kommet op i 80’erne.

»Jeg vil ikke sige, at jeg tænker på 50 års jubilæet hver dag, men der går ikke en uge, hvor jeg ikke lige vender det en gang, når jeg løber en tur i skoven. Det bliver en milepæl i en evig føljeton. Jeg håber, jeg er frisk og rask til den tid,« siger Bjørn Ask Hansen.

Sammen med en halv snes andre løbere fra Herning Gymnastikforening, bl.a. Rudolf Thalund, E-løbsvinder i 1970 og 1973, tog han de første år toget til København.

»Det var årets festudflugt. Vi læste i BT om Eremitageløbet i 1969 og tænkte, at det var lige sagen. Vi plejede at deltage i mindre terrænløb rundt om i Jylland,« siger Bjørn Ask Hansen.

Hans bedste placering i Dyrehaven er en 13. plads i 1971 og bedste tid 48.16 i 1975. Dengang var ruten omkring 500 meter længere end i dag. Sidste år fightede han sig igennem de knap 13,3 kilometer i den fornemme tid 1.05.50 som nr. 9 i sin aldersklasse.

»Jeg løber i Herning Orienteringsklub og træner to gange om ugen. Det er en oplevelse at løbe i Dyrehaven, men vi har også en smuk og inspirerende natur herovre, som det er et privilegium at løbe i,« siger han.

Bjørn Ask Hansen har i alle årene i Dyrehaven klædt om ved det samme træ og varmet op omkring søen ved galopbanen.

»Vi har alle vore små ritualer. I starten løb jeg fire gange rundt om søen. Nu nøjes jeg med en enkelt omgang,« ler han.

Den stovte jyske fighter blev i 1998 kåret som årets mandlige Eremitageløber. Har du et emne til årets mandlige og kvindelige E-løber i år, så mail til medlem af løbsledelsen, Peter Fredberg, fred@bt.dk

Læs mere og tilmeld dig Eremitageløbet søndag 8. oktober på www.elob.dk

 

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.