Den terrordømte Abdul Basit Abu-Lifa fra Brøndby Strand slipper for at blive udvist af Danmark. Det har Retten i Glostrup netop afgjort.

Abdul Basit blev idømt syv års fængsel for forsøg på terror i den såkaldte Glostrup-sag, og derfor ønskede anklagemyndigheden ham som den første danske statsborger nogensinde udvist af landet. Men det har retten altså nu afvist.

Ifølge retten vejede det tungt, at Abu-Lifa har boet hele sit liv i Danmark, og at han kommer fra en velintegreret familie blandt andet med ti søskende, der alle har taget videregående uddannelser.

Statsadvokaten undlod i sin tid at tage forbehold for et eventuelt krav om udvisning i det oprindelige anklageskrift i Glostrup-sagen. Ifølge anklager Jørgen Jensen fordi man på det tidspunkt ikke anede, at Abu-Lifa - ud over sin danske indfødsret - også havde statsborgerskab i Jordan.

Politiet havde ellers flere måneder før anklageskriftets udfærdigelse fundet et jordansk pas tilhørende Abu-Lifa.

Men byretten understregede, at det jordanske statsborgerskab ikke var noget, han selv havde valgt, men noget han automatisk var blevet tildelt.

Den 19-årige Abu-Lifa afsoner en straf på syv års fængsel for at stå i ledtog med dansktyrkeren Abdulkadir Cesur og svenskbosnieren Mirsad Bektasevich, der i 2005 blev taget i Sarajevo med bl.a. 20 kg sprængstof, og som nu afsoner lange straffe i bosnisk fængsel.

Læs videre nedenunder

Anden sag i Danmark
Det er kun anden gang i Danmark, at anklagemyndigheden har forsøgt at fratage en dansk statsborger sin indfødsret og derefter sende vedkommende ud af landet uden returbillet.

Første gang var i sagen mod den islamistiske ekstremist Said Mansour, der sidste år blev idømt tre et halvt års fængsel for at opfordre andre - blandt andre Abu-Lifa - til at udføre terrorhandlinger.

Københavns Byret afviste dog blankt at udvise Mansour til Marokko. Det skete med henvisning til, at Mansour risikerede at blive udsat for tortur.