Genialt middel mod voldtægt eller middelalderlig afstraffelse, spørger Dansk Kvindesamfund i et debatindlæg på Facebook.
Genialt middel mod voldtægt eller middelalderlig afstraffelse, spørger Dansk Kvindesamfund i et debatindlæg på Facebook.

Nytårsaften er en af de aftener, der sker flest voldtægter. Men måske vil den kedelige statistik se anderledes ud, hvis det vandt udbredelse blandt danske kvinder at beskytte sig mod voldtægt med Rape-aXe.

Et særligt kondomlignende rør med knivskarpe modhager, som kvinder kan indsætte som en tampon for at forhindre voldtægter, har den seneste uges tid skabt heftig debat på Facebook. For er Rape-aXe, som opfindelsen hedder, en genial metode til at forsvare sig eller en middelalderlig form for afstraffelse, spørger Dansk Kvindesamfund.

- I Sydafrika er voldtægt et stort problem, hvilket har fået Sonette Ehlers til at udvikle et produkt, der har tiltrukket sig en del opmærksomhed. Ehlers, der arbejder på et sygehus, glemmer aldrig en udtalelse fra en ung kvinde, der var blevet voldtaget: "Jeg ville ønske, at jeg havde tænder dernede", skriver Dansk Kvindesamfund på Facebook under et billede af kastrations-femidomet.

- Så hvis en mand forsøger at voldtage hende, kommer han nok til at fortryde det, lyder det i indlægget, som har fået over 44.000 likes og næsten 5.000 kommentarer.

- Vi har lagt billedet ud for at skabe debat om voldtægter og har ingen holdning til, om det er noget, vi skal have i Danmark, eller om det er skidt eller godt. Vi synes bare, det er interessant, at man har indført det i Sydafrika, siger Lisa Holmfjord, forkvinde i Dansk Kvindesamfund.

- Jeg kan godt forstå, at man ser det som en mulighed i et land som Sydafrika, hvor der sker så mange voldtægter - eller måske i Indien, siger hun med henvisning til den aktuelle sag med en ung indisk kvinde, der netop er død af sine kvæstelser efter en gruppevoldtægt i en bus.

Og at dømme ud fra kommentarerne på Facebook er der stor opbakning til Rape-aXe.

- Det er fedt lavet. Så finder manden ud af, hvor ondt det gør rent psykisk for en kvinde at blive voldtaget, skriver en Facebook-bruger.

Men ikke alle er enige i, at det er en genial opfindelse.

- Hvis dette instrument er okay, synes I så ikke også, at politiet skal udstyres med manchetter? Så kan de hugge benene af jer, når i kører for stærkt, lyder det i en kommentar fra en anden.

En tredje Facebook-bruger mener, det er en bedre idé at opdrage drengebørn ordentligt, "så de bliver til dejlige, voksne mænd, der ikke kunne drømme om at begå voldtægt".

En fjerde rejser spørgsmålet om, hvad gerningsmanden mon gør ved sit offer, når han opdager, at der sidder sådan en tingest i vejen.

Vagtchef Bruno Brix, Nordjyllands Politi, har ikke hørt om Rape-aXe før, men synes som udgangspunkt, at det er fint, hvis det kan beskytte kvinder mod voldtægt og få dem til at føle sig mere trygge.

Han påpeger dog, at man godt kan blive voldtaget, uden at det nødvendigvis foregår den vej.

- Efter min mening er det bedste værn mod voldtægt, at man undgår at bringe sig i situationer, hvor man er særligt udsat. Det handler i høj grad om, hvor man færdes og hvornår og hvor fuld man er, siger vagtchefen.

Han tilføjer, at man i mange tilfælde kan afbøde det ved at tage en taxa, få nogen til at følge sig hjem eller at drikke sig i godt humør i stedet for fuld.

- Der sker selvfølgelig ting, som man ikke har mulighed for at gardere sig mod. Men vi ser også en del voldtægter, der kunne have været undgået med lidt sund fornuft.

Ifølge Bruno Brix er nytårsaften særlig slem, fordi der er mange fulde folk på gaden - og dermed også kvinder der går alene hjem.

Ingen af landets politikredse har i øvrigt indtil nu - så vidt bt.dk er orienteret - meldt om voldtægter dette nytår.

HVAD MENER DU? DELTAG I DEBATTEN PÅ FACEBOOK HER

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.