Jeg har svært ved at se, hvad som udelukkende er Stieg, og hvad som
udelukkende er mig i Millenniums sprog, indhold og så videre, skriver Stieg Larssons kæreste, Eva Gabrielsson.
Jeg har svært ved at se, hvad som udelukkende er Stieg, og hvad som udelukkende er mig i Millenniums sprog, indhold og så videre, skriver Stieg Larssons kæreste, Eva Gabrielsson. Foto: EPA

Det seneste par uger har debatten om Sveriges mest succesrige krimiforfatter, Stieg Larsson, endnu en gang gået hedt for sig i svenske aviser og på løbesedler. Denne gang er det ikke arvetvisten om retten til afdøde Stieg Larssons forfatterskab, men en strid om, hvorvidt Larsson overhovedet er ophavsmanden til bøgerne, skriver Politiken.

En tidligere kollega til Larsson mener, at det i stedet er Eva Gabrielsson, Stieg Larssons kæreste igennem 32 år, der står bag ordene på siderne, mens Larsson mere har fundet på ideen, har foretaget researchen og fundet på historien om Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist. I sidste uge blev anklagerne fejet af bordet af Eva Gabrielsson, der til den svenske avis Expressen afviste en større medvirken.

- Jeg læste korrektur og førte diskussioner med Stieg. Men jeg gik ikke ind i håndværket.

Men i en mailkorrespondance med Politiken skriver den svenske arkitekt nu, at hun føler sig misforstået af Expressen.

- Jeg læste ikke bare korrektur - det er en misforståelse. Jeg tror ikke, at journalisten (Expressens journalist, red.) forstod, hvad jeg sagde. Jeg gik ind aktivt og foreslog ændringer i 2002, 2003, 2004 i Millenniums tekster, men også i bøgernes indhold, skriver Eva Gabrielsson til Politiken.

Da Politiken igen spørger Eva Gabrielsson, om hun kan citeres for 'at afvise at have skrevet bøgerne', uddyber hun yderligere det nære samarbejde parret havde omkring bøgerne.

- Vi havde jo 32 år til at blive vældig samstemmige og ens i vores sprog, måder og vurderinger. Det blev vi. Jeg har svært ved at se, hvad som udelukkende er Stieg, og hvad som udelukkende er mig i Millenniums sprog, indhold og så videre, skriver hun og fortsætter: 'Det handler ikke om, hvem som skrev det ned. Eller redigerede.

Men betyder det, at I rent faktisk har skrevet bøgerne sammen?

- Jeg kan ikke diskutere dette offentligt, slutter Eva Gabrielsson mailkorrespondancen med Politiken.

Det er en artikel i den svenske avis Dagens Nyheter, der i sidste uge først såede tvivl om, hvorvidt Stieg Larsson overhovedet var i stand til at skrive den populære krimitrilogi. Kritikken i artiklen kommer fra en tidligere journalistkollega, Anders Hellberg, som arbejdede sammen med Larsson på telegrambureauet TT, hvor Stieg Larsson var journalist og nyhedsgrafiker i 20 år.

Hellberg beskylder i artiklen Larsson for 'helt enkelt ikke at kunne skrive' og skriver yderligere, at han forestiller sig, at det er Stieg Larssons livsledsagerske Eva Gabrielsson, der har skrevet bøgerne. Ifølge ham ville det også bedre kunne forklare den bitre arvestrid mellem Eva Gabrielsson og Larssons far og bror, der arvede retten til at forvalte forfatterskab og millioner, eftersom Gabrielsson og Larsson ikke var gift.

- Hans sprog var usammenhængende, ordstillingen ofte forkert, meningsdannelsen enkeltsporet, og syntaksen var nogle gange helt skør, skriver han.

Også Stieg Larssons forlægger, Eva Gedin, gik ind i debatten og afviste beskyldningerne:

- Da Stieg kom til forlaget, var han en meget moden krimiforfatter og hans manus yderst velskrevne. At Stieg Larsson ikke skulle være forfatter til Millennium-trilogien er bare noget vrøvl, siger hun til Dagens Nyheter.
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.