Han er anfører for bundesliga-klubben FC Augsburgs U19-hold, har træninger med førsteholdet og rådgives af den tyske stjerneagent Michael Rummenigge. Alligevel må 18-årige dansk-tyske Lasse Jürgensen se langt efter det danske U19-landshold.

Historien om den danske centerforsvarer minder om den, BT kunne fortælle om i sidste uge. Her kunne man læse om dansk-spanske Gonzalo Jørgensen - ligeledes 18 år - der for nylig fik en professionel kontrakt i Atletico Madrid og flere gange har trænet med stjerner som Fernando Torres under chefstrateg Diego Simeone.

Ligesom Lasse Jürgensen er den dansk-spanske venstreback i øjeblikket ude i kulden i dansk landsholdsregi, hvor de ikke har været med, siden en landsholdssamling i Tilst i oktober sidste år.

Det skuffer og frustrerer i de to halvdanske lejre, hvor man føler sig overset af landstræner Henrik Clausen. Efter Lasse Jürgensens seneste landsholdssamling rejste han retur til Tyskland med beskeden, at hans manglende danskkundskaber var en hindring.

»Henrik Clausen vil have, at spillerne skal tale dansk. Jeg prøver at lære det, men det er ikke så nemt. Jeg kan tale en smule, men ikke så meget,« siger Lasse Jürgensen på flydende engelsk.

Født og opvokset i Tyskland er danskkundskaberne trods en dansk far ikke prangende, selvom han forstår det meste. Til gengæld har han svært ved at forstå, at sprogbarrieren er så stor en hindring, men understreger selv, at det næppe er hele forklaringen.

»Jeg forstår godt, at det kan være et punkt, men ikke at det er så vigtigt. I international fodbold køber klubber spillere fra Sydamerika, som heller ikke kan tale sproget. Selvfølgelig er det bedst, hvis man kan tale sproget, men det er ikke det vigtigste,« siger Lasse Jürgensen, som føler sig overbevist om, at han har niveau til U19-landsholdet.

»Det seneste år har jeg spillet en masse kampe med spillere, der er ældre end mig. Jeg bliver bedre og synes, at jeg har kvaliteterne til at spille på landsholdet. Det er lidt frustrerende for mig ikke at være en del af det.«

Tidligere på måneden undrede Atletico Madrid-spilleren Gonzalo Jørgensens danske far, Thomas Jørgensen, sig også over, at hans søn ikke var udtaget til landsholdet.

»Jeg kan ikke rigtig forstå, hvad der sker. Jeg har sendt videoer med kampe til Henrik Clausen, men han synes åbenbart ikke, det er ham (Gonzalo, red.), han vil have,« lød det fra Thomas Jørgensen.

»Sidste sæson spillede han alle kampe i ligaen på nær 20 minutter, men de har slet ikke været nede at se ham. Det er, som om de er ligeglad med ham,« lød det videre.

Det synspunkt rammer direkte ind i den følelse, Lasse Jürgensen sidder tilbage med.

»Jeg synes, det er meget trist, at han ikke er interesseret i at overvære en af mine kampe. Han har ikke ringet til mig i et år og spurgt mig, hvordan det går.«

For Gonzalo Jørgensen og Lasse Jürgensen betyder rødderne i henholdsvis Spanien og Tyskland, at drømmen om landsholdsfodbold kan gå ud af to tangenter, og sidstnævnte har allerede mærket en føler fra det tyske fodboldforbund.

»Vi havde en kamp i Frankfurt, hvor jeg scorede et godt frisparksmål. Efterfølgende talte en mand fra det tyske fodboldforbund med min træner, hvor han sagde, at jeg er en mulighed for det tyske landshold, fordi jeg er en venstrefodet centerforsvarsspiller,« fortæller Lasse Jürgensen.

I Tyskland praktiserer man dog en politik, hvor man på ungdomsniveau ikke vil ’stjæle’ spillere, der har spillet på andre U-landshold. Det kan dog ændre sig på A-landsholdsniveau. Indtil videre er målet stadig Henrik Clausens U19-landshold.


Henrik Clausen.
Henrik Clausen. Foto: CLAUS FISKER
Vis mere

Herunder spørger BT U19-landstræner Henrik Clausen, om Lasse Jürgensen og Gonzalo Jørgensen har grund til at føle sig overset af DBU.

Hvorfor er Gonzalo Jørgensen og Lasse Jürgensen ikke med på dit landshold?

»Den korte besked er, at jeg har valgt nogle andre. De er selvfølgelig stadig i betragtning, men til den samling, der lige har været, har jeg på baggrund af det kendskab, vi har haft til dem, valgt nogle andre spillere fra hjemlige egne.«

Jeg ved, at Lasse Jürgensen har fået at vide, at hans manglende evne til at tale dansk er et problem. Er det afgørende for dig, at man kan tale dansk på dit hold?

»Det behøver det ikke at være, men som midterforsvarer er det ekstra vigtigt, at man kan kommunikere hurtigt under pres. Så det er ikke nogen fordel ikke at tale dansk.«

Hvis de begge havde talt flydende dansk, havde de så været med?

»Det er ikke det, det kommer an på. Det kommer an på, om de kan spille godt. Men det er klart, at specielt i forsvaret er det ikke nogen fordel, hvis man ikke kan.«

Set udefra kan det virke overraskende, at en spiller, der har fået en professionel kontrakt i Atletico Madrid og en U19-anfører i en bundesligaklub ikke er gode nok til en dansk U19-landsholdstrup. Er de bare ikke gode nok?

»Det skal man passe på med at sige klart ja eller nej til. De har begge været inde i DBU-systemet i flere år og har været med jævnligt. Sidste gang jeg stiftede bekendtskab med dem, valgte jeg at sige, at der var andre, der var bedre på det tidspunkt, men det betyder ikke, at de ikke kan komme i betragtning igen.«

Jeg ved, at de begge har følt sig overset og har efterlyst, at I kom og så dem spille. Burde I ikke det?

»Det er et spørgsmål, du må stille Flemming Berg, der er talentudviklingsansvarlig.«

Er det ikke dig som landstræner, der har det ansvar?

»Jeg kan jo ikke bare rejse jorden rundt for unionens penge.«

Jeg ved, at det tyske fodboldforbund har haft en føler ude efter Lasse. Risikerer man ikke at miste et talent, som Emre Mor er det mest lysende eksempel på?

»Det er en vanskelig og meget kompleks problemstilling. Den må man tage gang for gang. Selvfølgelig skal vi være opmærksom på de spillere, der er, og det prøver vi at være, men at sammenligne Emre med en anden vil være helt forkert. At Emre blev fristet af Tyrkiet, har ikke noget med alle mulige andre cases at gøre.«