Er det værre at være kvinde end at være sort? Og hvor mange minoriteter er der egentlig plads til? Europæiske skuespillere undskylder, at de ikke var helt solidariske nok med Oscar-kritikken.

Når de rigtige meninger rykker i kulturverdenen, så er det et magtfuldt tog, som man skal passe på ikke at komme i vejen for med meninger, der kunne stikke lidt ud - selv ikke når de meninger er fremsat i den bedste mening.

Det mærker to europæiske skuespillere, der har haft afvigende meninger i forhold til den sværm af kritik, som Oscar-akademiet i denne måned har været ude for, for udelukkende at nominere hvide skuespillere til årets Oscars, hvilket både har ført til boykot, afstandtagen og lovede ændringer i akademiets sammensætning.

Først engelske Charlotte Rampling og senest franske Julie Delpy har nu været ude at undskylde deres udtalelser, fordi de kunne misforståes som afstandtagen til de farvede skuespilleres vrede.

Charlotte Rampling havde overfor fransk Radio sagt, at der ikke skulle tages specielle race-hensyn. »Det er racisme overfor hvide folk. Vi ved jo ikke, om det er sagen, men måske har de sorte skuespillere ikke fortjent at være i finalen,« lød det fra Rampling, der selv er nomineret for sin hovedrolle i filmen »45 år«.

Men søndag overfor CBS News havde piben fået en anden lyd.

»Jeg beklager, at mine kommentarer kunne blive misforstået. Jeg mente bare, at i en ideel verden har alle lige muligheder for at komme i betragtning,« sagde Charlotte Rampling. »Bredde er et meget vigtigt emne i vores industri, og jeg støtter de bebudede ændringer, der skal skabe mere bredde blandt Akademiets medlemmer.«

Så var der ro på den, men senere søndag var det så den franske skuespiller og instruktør Julie Delpys tur til rykke ud med en uforbeholden undskyldning.

Hun er i disse dage til den amerikanske Sundance filmfestival for at promovere Todd Solondz' komedie »Wiener-Dog«. Sundance er en festival for uafhængige film startet af Robert Redford, og ikke et sted, man ønsker at ryge i vandet med ukorrekte udtalelser. Og sådan blev Julie Delpys kommentarer om kvinder og sorte opfattet, da emnet kom op under en paneldebat.

»For to år siden sagde jeg noget om, at Akademiet er meget hvidt og mandligt, hvilket er virkelighed, og der fik jeg tæsk af medierne. Det er mærkeligt - kvinder må ikke tale. Nogen gange ønsker jeg, at jeg var african american, for de får ikke tæsk for deres udtalelser bagefter«.

Mens medskuespilleren Kieran Culkin tog sig til hovedet, fortsatte Julie Delpy, der selv to gange har været nomineret til en Oscar: »Det er sværest at være kvinde. Feminister er noget, folk hader over alt andet. Det tror jeg på.«

Men det tror hun åbenbart ikke på længere. I en udtalelse til Entertainment Weekly beklagede hun dybt sine udtalelser - og især hvordan de var opfattet.

»Jeg beklager meget, hvordan jeg har udtrykt mig. Jeg har aldrig ønsket at nedvurdere de uretfærdigheder, som overgår african americans eller andre, der kæmper for lige rettigheder og muligheder, tværtimod,« lød erklæringen fra Julie Delpy. »Folk, der kender mig, ved, at jeg ikke kan udholde ulighed og uretfærdighed af nogen art.«

Så var den også lukket ned, og der ser ud til at være nogenlunde kontrol over diskussionen om de manglende nomineringer af sorte skuespillere efter de bebudede ændringer af Akademiets sammensætning. I 2020 skal der således være dobbelt så mange kvinder og minoritets-medlemmer, som i dag, har formanden for det godt 6.000 medlemmer store Academy of Motion Picture Arts and Sciences, Cheryl Boone Isaacs, erklæret.

I 2014 var 77 procent af Akademiets medlemmer mænd og 93 procent var hvide, mens 85 procent i 2012 var over 50 år - altsammen ifølge LA Times.

Oscarshowets vært den 28. februar, er den sorte komiker Chris Rock, der første gang var vært for showet i 2005 - dengang som den første farvede i Oscars historie. Chris Rock har da også ladet forstå, at han ikke bakker ud af værtsrollen i år - men til gengæld har fået meget godt stof at lave grove jokes af.