En sag om seksuel chikane har ramt avlsselskabet DanBred, som er et af Landbrug & Fødevarers datterselskaber.

Det er topchefen i DanBred, der angiveligt har opført sig krænkende over for kvindelige ansatte, skriver Finans.

En intern undersøgelse har konkluderet, at der er »grundlag for alvorlig kritik« af topchefen som følge af den »uacceptable adfærd«.

Sagen begyndte, da en række kvinder klagede over krænkende og seksuelt chikanerede tilnærmelser fra Thomas Muurman Henriksen, administrerende direktør i DanBred – et selskab, som en af Danmarks største brancheorganisationer, Landbrug & Fødevarer, ejer godt halvdelen af.

I flere år har Thomas Muurman Henriksens interesse for yngre, kvindelige kollegaer ved personalefesterne ifølge medarbejdere været et omdiskuteret tema i DanBred.

Men efter en episode ved en firmafest i juni eskalerede det. Her skulle direktøren ifølge øjenvidner have været nærgående over for tre kvinder, hvoraf den ene højlydt skældte direktøren ud og derefter grædende tog en taxa hjem.

Det fik en gruppe på 18 mellemledere til at sende et fælles brev til bestyrelsen, hvor de pointerede, at de ikke længere vil »stå model til Thomas' opførsel overfor vores medarbejdere« samt at de ikke kan »se ansvarsfuldt til længere, at de unge piger bliver forulempet og befamlet«, skriver Finans.

En hurtig undersøgelse fik bestyrelsen til at konkludere, at der skal sættes en stopper for Thomas Muurman Henriksens »uacceptable« adfærd, men at direktøren fortsat kan blive i sit job.

I en skriftlig kommentar til Finans oplyser DanBreds bestyrelsesformand, Christian Junker, at der ikke er tvivl om, at de berørte kvinder har oplevet en upassende adfærd, og at de skarpt tager afstand fra den opførsel, de har været udsat for.

Han oplyser endvidere, at bestyrelsen ud fra en helhedsbetragtning har vurderet, at en kraftig advarsel til DanBreds direktør og en række konkrete tiltag for at skabe tryghed og tillid, var den rette respons.

Finans skriver, at de har forelagt sagen for Bjarke Oxlund, institutleder og professor ved Københavns Universitet og Anette Borchorst, professor i statskundskab på Aalborg Universitet og forsker i seksuel chikane.

Bestyrelsens håndtering af sagen møder kritik fra dem begge:

»Alt i alt forekommer håndteringen at være mangelfuld og med meget ringe fokus på kvindernes ve og vel. Medarbejdere og mellemledere må stå tilbage med en følelse af, at de bliver svigtet og slet ikke taget alvorligt,« siger Bjarke Oxlund.

Ifølge Anette Borchorst har undersøgelsen ikke været grundig nok, og hun mener, at bestyrelsen har stillet sig bag direktøren og ikke på de krænkedes side.

Finans oplyser, at Thomas Muurman Henriksen ikke har besvaret deres gentagende henvendelser.