Journalist og radiovært på Danmarks Radio, Iben Maria Zeuthen, har opsagt sin stilling som fastansat i mediehuset. 

Grunden er ifølge Iben Maria Zeuthen primært, at hun ikke ønsker at være en del af Danmarks Radios pensionsordning. 

I et opslag på Instagram skriver hun, at pensionsselskabet PFA er med til at 'muliggøre realiseringen' af verdens største olierørledning, og at de igennem et andet selskab har investeret 1,3 milliarder i olieledningen.

De fleste i Danmarks Radio har en fast pensionsordning i PFA, og det er altså primært af den årsag, at den kendte journalist og radiovært stopper som fastansat i koncernen. Det siger hun til B.T.

Iben Maria Zeuthen fortæller, at hun længe havde overvejet at skifte til en freelanceansættelse, men at det er PFAs investeringer i olierørledningen, der endte med at blive tungen på vægtskålen.

»Klimaspørgsmålet vejede helt klart tungt, og jeg er lettet over beslutningen. Jeg ville have svært ved at min pensionsopsparing var med til at bidrage til det her projekt,« siger hun. 

På Instagram skriver Iben Maria Zeuthen, at det er muligt selv at vælge grønne investeringer i pensionskassen. Men til B.T. fortæller hun, at hun ikke ønsker at have penge stående i et firma, der ikke 'tager et langt større globalt ansvar'.

»Det er stadig ikke godt nok, fordi man stadig støtter et pensionsselskab, der mener, at det er en god idé at investere sine penge i de her ting,« siger hun.

Selvom beslutningen om at blive freelancer overvejende sker af hensyn til klimarigtige investeringer, understreger Iben Maria Zeuthen, at hun ikke mener, at beslutningen er udtryk for aktivisme.

»Når FN slår fast, at alle skal gøre, hvad de kan for at bremse klimaforandringerne, så mener jeg ikke, at det er aktivisme. Så vil jeg kalde det sund fornuft at sørge for, at ens penge ikke er investeret i olieprojekter,« siger hun.

Til B.T. fortæller hun, at overgangen til freelancetilværelsen ikke har noget at gøre med, at hun vil have mulighed for at tjene flere penge igennem job uden for Danmarks Radio. 

»Jeg har også lavet freelancejobs, imens jeg har været fastansat, og jeg skal stadig bede om tilladelse hos DR, når jeg skal lave dem fremover, så det har intet med det at gøre,« fortæller radioværten til B.T.

Selvom Iben Maria Zeuthen stopper som fastansat fra 1. august, behøver man ikke bekymre sig, hvis man er fan af radioværtens programmer. Til B.T. oplyser hun, at samarbejdet med DR fortsætter som hidtil. Samtidig kan hun løfte sløret for, at hun er i gang med et projekt, der »forhåbentlig munder ud i et tv-program«, der kommer til oktober.

Iben Maria Zeuthen laver blandt andet programmet 'Hvad ville Jesus have sagt' på P1, hvor en gruppe præster svarer på brevkassespørgsmål ud fra et kristent synspunkt.