Historien om syvårige Mikkel fra Fredericia, der skal betale restskat, har fået skatteminister Karsten Lauritzen til at skride til handling, så det ikke fremover kan ske. Men der er ikke hjælp at hente for Mikkel og de andre børn, der allerede er havnet i denne absurde situation.

»Det er ikke i orden. Det må ikke være sådan, at borgerne kommer til at bøde for en ulogisk og urimelig praksis i Skat. Derfor må fejlen rettes for de berørte,« siger Merete Riisager, Liberal Alliance, som er en af de skatteordførere, BT har talt med.

Syvårige Mikkel skal betale restskat, fordi hans far ikke har betalt de børnepenge, han siden 2011 har været pålagt. I sådanne tilfælde er det Skats opgave at inddrive pengene, men det har de ikke gjort. De undskylder det med, at Skat har massive tekniske problemer med deres inddrivelsessystem, EFI.

I 2011 betaler faderen så en del af de mange tusinde kroner, han skylder, men fordi pengene falder samme år, skal Mikkel beskattes af dem.

Indtil nu har det ikke været muligt at tilbagefordele pengene til de år, de hører til, og det er dét, som skatteministeren nu vil sørge for bliver ændret fremadrettet. Men for Mikkel og andre børn, der allerede er havnet i skattesaksen, er der ingen hjælp at hente.

»Som politikere skal vi være varsomme med at ændre regler tilbage i tiden, og i øvrigt hverken kan eller vil jeg blande mig i konkrete sager. Dem der mener, at de er blevet ramt urimeligt, kan om nødvendigt klage, hvis de mener, at Skats afgørelser ikke følger reglerne. Og så løser vi som sagt problemet fremadrettet,« siger skatteminister Karsten Lauritzen til BT.

Men Skat har netop overholdt de regler, som ministeren i sidste uge kaldte ’urimelige’ og nu vil ændre.

Det er ikke nok at ændre det fremadrettet, mener flere af landets skatteordførere. Konservatives Brian Mikkelsen ser det ’åbenlyst urimeligt’.

»Jeg er generelt imod at lovgive med tilbagevirkende kraft, og vil aldrig gøre det, hvis det er til fordel for staten imod borgere. Vi skal altid være på borgerens side, så når sager som er åbenlyst urimelige og som medfører store problemer for nogen, skal man være fleksibel og få dem løst. I det her tilfælde, og andre som Mikkels, bør det løses, fordi det er det eneste rimelige,« siger Brian Mikkelsen til BT.

Esben Lund fra Enhedslisten er glad for, at ministeren vil gøre noget på området, men er enig med sine ordfører-kolleger om, at Skat må rette op på deres fejl og kalder det en ’principiel problemstilling’.

»Hvis det er Skats skyld, er der tale om en særlig situation, hvor helt almindelige mennesker kommer til at bøde. Så skal vi naturligvis undersøge, om der er nogle dispensationsmuligheder, så Skat kan rette op på det, og de mennesker, der er i klemme, kan få deres penge tilbage eller undgå at betale,« siger han.

I den anden ende af det politiske spektrum er målet også at redde disse skatte-ramte børn ud af den urimelige situation, Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær, vil dog gerne se skatteministeriets konkrete løsningsforslag, før han går for meget i detaljer.

»Jeg vil støtte fuldt op om arbejdet med at få rettet denne urimelighed. Også hvis det er muligt at få det til at virke med tilbagevirkende kraft, men vi er helt sagligt nødt til at se løsningsforslagene, inden vi kan tage endelig stilling til det. Jeg synes helt klart, at målet må være, at vi forsøger at løse det for de børn, som allerede sidder med problemet,« siger han og tilføjer:

»Derudover bør man også kigge på, om man overhovedet skal sende breve til syvårige børn, da de reelt bør sendes til barnets forældre. Det virker jo noget besynderligt, at man skriver juridiske breve til et barn, som naturligt ingen chance har for at kunne forstå dem.«

Syvårige Mikkels mor, Anni Ravn, er bestemt heller ikke tilfreds med ministerens løsning med at gøre det muligt at tilbagefordele ’ophobede’ børnepenge.

»Det kommer på ingen måde problemet til livs. Hans (ministerens red.) udmelding virker som et desperat håb om at få lagt låg på sagen. Faktum er jo stadig, at Skat ikke overholder lovgivningen om at inddrive pengene løbende. Gjorde de det, havnede børn slet ikke i denne situation,« siger hun.

Anni Ravn har stadig ikke set skyggen af de penge, som skal bruges på fritidsordning, mad, tøj og anden forsørgelse af Mikkel. Og kender ikke udsigterne for, hvornår det vil lykkes.

»Jeg synes hellere, de skulle fokusere på at gøre deres arbejde ordentligt i første omgang, i stedet for en lappeløsning som denne.«

Denne ’lappeløsning’ kan nu vise sig at komme mange familier til gode, som de seneste år ikke har modtaget børnepenge. For falder pengene pludseligt på samme tid, vil det altså fremover være muligt at tilbagefordele pengene til de år, de hører til.

»Det skal ske hurtigst muligt, så folk ikke fremover havner i den her klemme. Konkret vil der blive udsendt et nyt såkaldt styresignal, som Skat så fremover skal administrere efter. Den slags skal selvfølgelig først i høring. Men Skat er i fuld gang, og ændringen vil ske i løbet af den kommende tid,« siger skatteminister Karsten Lauritzen til BT.