Alt for mange gange bruger landmænd antibiotika til deres grise. Det vil fødevareministeren have strammet op på.

Viser en gris tegn på sygdom, sker det ofte, at danske svineavlere giver den antibiotika. Også alt for ofte, mener landets dyrlæger. Det skriver Politiken.

Derfor vil fødevareminister Mette Gjerskov (S) gribe ind og give dyrlægerne lov til mere tilsyn, som de selv ønsker.

- Jeg forventer, at der vil ske en stramning af reglerne, når vi til sommer skal forhandle et nyt veterinærforlig på plads, siger hun til Politiken.

Det høje forbrug af antibiotika gør bakterier modstandsdygtige over for medicinen. Det er bakterier, der kan give mennesker livsfarlige infektioner som lungebetændelse og blodforgiftning.

- Der dør hvert år over 25.000 mennesker i EU af infektioner forårsaget af resistente bakterier, siger Mette Gjerskov til Politiken.

Derfor ønsker hun, at der bliver skåret i landmændenes forbrug, så bakterierne ikke så nemt dannes.

Hver tredje måned kommer dyrlægen forbi svineavlerne med den antibiotika, som man forventer, grisene har brug for indtil næste besøg. Derefter er det op til landmændene at behandle grisene, der bliver syge.

- Jævnligt er behandlingen ikke foregået korrekt. For eksempel er landmanden kommet til at bruge den forkerte slags antibiotika, eller behandlingen er foregået over for lang tid, siger Kristian Viekilde, som er formand for svinedyrlægerne i Dansk Dyrlægeforening, til Politiken.

I stedet for bør dyrlægerne tilse grisene mindst hver fjerde uge, lyder forslaget fra Dyrlægeforeningen.