Lone Dybkjær har mistet sin datter Lotte Dybkjær efter lang tids kamp mod sclerose.
Lone Dybkjær har mistet sin datter Lotte Dybkjær efter lang tids kamp mod sclerose. Foto: Thorkild Amdi

Lone Dybkjær har mistet sin datter Lotte Dybkjær efter lang tids kamp mod sclerose. Det fremgår af oplysninger fra Folkeregistret, at datteren åndede ud d. 4. februar.Det skriver Ekstra Bladet i dag.

Lone Dybkjærs datter fik konstateret sygdommen sclerose allerede som 21-årig og har kæmpet med den i over 20 år. Sclerose er en kronisk sygdom, som angriber centralnervesystemet, dvs. synsnerverne, hjernen og rygmarven, og gennem årene blev sygdommen kun værre. Læs mere om sclerose på Netdoktor.dk

Lone Dybkjær har altid været dybt følelsesmæssigt berørt af datterens sygdom. Hun fortalte tilbage i 1993 til BT, at Lotte trods sygdommen ikke var nogen tragedie.

TIL BT 4-4 LONE DYBKJÆR 60 ÅR

- Lotte er ingen tragedie, og jeg bryder mig ikke om, at hun fremstilles som min store sorg. For det er hun ikke. Lotte er - og vil altid være - en stor glæde. Jeg har ingen tragedier i mit liv. Det er en sorg, når en af ens nærmeste dør, men Lotte er levende og ikke nogen sorg, hun er en glæde. Lottes liv er blevet mere besværligt med færre muligheder, det er jeg selvfølgelig ked af på hendes vegne.

Lotte Dybkjær er født i 1970 og er fra Lone Dybkjærs første ægteskab med Ib Dybkjær. Lone Dybkjær, der i dag er gift med tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S), har gennem alle årene kæmpet for at lette dagligdagen for sin datter.

I 1995 måtte Lone Dybkjær tage sit privatliv med på arbejde, da hun gik til BT og fortalte om sine problemer med myndighederne. Hun var vred, fordi det var så besværligt og skulle tage flere måneder at få bevilliget en kørestol til sin syge datter.

nyrop

- Man beder ikke om en kørestol før i allersidste sekund, hvor man må erkende, at man ikke kan undvære den. Der er ingen, der bliver syg frivilligt. Og når man erkender, man har brug for den, burde én telefonsamtale være nok. Men det tog måneder at få en kørestol, og det er ikke rimeligt. Jeg har personligt oplevet, hvordan de siger, de ringer tilbage i morgen, men de ringer ikke. Og hvis man presser på, siger de, at de ikke kan nå at blive færdige med deres sager, hvis man bliver ved med at ringe. Ofte kan de ikke engang tale ordentligt til folk. Det er noget, man oplever gang på gang på gang, sagde Lone Dybkjær til BT til 1995.

Lone Dybkjær var desuden et aktivt medlem af Scleroseforeningen.

Lone Dybkjær købte også et hus i Kartoffelrækkerne på Østerbro i København til sin datter, da hun var 26 år gammel. Lotte flyttede ind i stueetagen, da det var mest hensigtsmæssigt, da sygdommen på det tidspunkt tvang Lotte til at sidde i kørestol. Nogle veninder boede på de andre etager i huset. Adressen i Kartoffelrækkerne på Østerbro er den sidst kendte adresse, som Lotte ifølge Folkeregistret har været tilknyttet.

Lone Dybkjærs mand, Poul Nyrup Rasmussen, har også oplevet den store sorg at miste en datter. Natten til den 29. august 1993 modtog Nyrup den værste besked, en far kan få. Hans datter Signe havde efter flere år med store, psykiske problemer taget sit eget liv.

Poul Nyrup Rasmussen har flere gange fortalt, at han også havde et meget tæt forhold til Lones børn. Han har derfor også været meget påvirket af Lottes sygdom.

- Dét, der kan gøre mig ked af det, er, når jeg oplever, at meget unge mennesker rammes af en sygdom. Eller når andre personer, der står mig meget nær, kommer ud i kriser. Det tror jeg, at jeg deler med alle andre mennesker, fortalte Poul Nyrup Rasmussen i 1995 til BT om Lotte Dybkjærs sygdom

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger blev Lotte Dybkjær begravet i stilhed i starten af forrige uge - uden at familien har meldt noget ud offentligt eller har haft dødsannoncer i aviserne.

I dag lever omkring 12.500 danskere med sclerose, og 700 danskere får hvert år konstateret sygdommen. Der er en overvægt af kvinder med sygdommen. Sygdommen er meget invaliderende for mange mennesker. Ca. 25 år efter debut vil halvdelen være i kørestol, mens den anden halvdel klarer sig uden.

Lone Dybkjær og Poul Nyrup Rasmussen har ikke ønsket at kommentere dødsfaldet over for Ekstra Bladet. 

Se, hvad de første symptomer på sclerose er på Netdoktor.dk
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.