Har du oplevet en lignende episode? Så hører BT meget gerne fra dig. Send en mail til 1929@bt.dk eller skriv en besked til os her på Facebook.

Lars Christensen fra Strib i Middelfart fik et chok, da han fik at vide, at hans toårige datter Madeleine ikke måtte lave pebernødder hos dagplejen op til jul.

Ny kostpolitik i Middelfart Kommune gør, at de lokale kommunale dagplejere for så vidt muligt holder sig fra kage og slik.

Det har fået Lars Christensen til at rase.

I et Facebook-opslag, som I kan se herunder, skriver han, at kommunen kan rende ham et vist sted.

'Det har den strikse kommune-Bitten forbudt hende at gøre i år, da kommunen har bestemt, at der er for meget sukker i pebernødder,' skriver Lars Christensen, der samtidig er spidskandidat for Liberal Alliance i Middelfart Kommune.

Han skriver videre, at han i ren trods har givet sin toårige datter pebernødder med i dagpleje og slutter med ordene: 'rend mig i røven formynder-kommune.'

BT har talt med Lars Christensen, der nægter at indrette sig efter kommunens regler.

»Det skal kommunen ikke bestemme. Det er en sag mellem mig, min datter og dagplejemoren. Selvfølgelig skal hun ikke have cola og chips, men det kan vi godt selv finde ud af. Jeg vil skide på kommunens sukkerpolitik,« siger han, men lægger vægt på, at dagplejeren gør et fanstasisk arbejde, og det kun er kommunens politik, han er harm over.

Følger kostråd

Middelfart er en af mange kommuner, der har indført en sund kostpolitik for børn under tre år. Den følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger, der har som formål at skære ned på sukkerforbruget hos de helt små.

Susanne Mathiesen er ansat på en af de kommunale dagplejeinstitutioner i Middelfart. Hun mener ikke, dagplejemødrene skal give børnene slik.

»Vi laver ikke pebernødder eller brunkager. Det eneste, vi har med lidt sukker, er figenpålæg. Det, synes jeg, er helt fint. Der er alt for mange børn fra 0 - 3 år, der har tendenser til at blive overvægtige,« siger hun til BT og tilføjer, at hun ikke forstår, at forældre kan være sure over det.

»Så må forældrene selv bage sammen med dem. Det er ikke dagplejemoderens opgave at give dem sukker. De kan få frugt her, og så må forældrene give dem sukker, når de kommer hjem,« siger hun og nævner, at hvis børnene har slik eller kage med hjemmefra, bliver det pakket i en pose, og så kan børnene få det når de skal hjem igen.

BT har talt med Mette Riis, der er leder af kommunens dagpleje. Hun oplyser, at det er op til den enkelte dagplejer, hvordan de administrerer politikken. Hun har ikke noget imod, hvis dagplejeren laver eller giver søde sager eller kage til fødselsdage eller jul. Så længe det ikke tager overhånd. Hun oplyser, at det helst ikke skal være mere end fire gange om året.

Private må godt

Hvis man gerne vil have, at ens barn skal bage pebernødder uden restriktioner i december, kan man vælge en privat dagpleje i Middelfart.

Hos Dagplejen HanneHaven bliver der julehygget med kage. Dagplejemoren Hanne Hovgaard synes, det er fjollet, at kommunen bliver nødt til at sætte en fast politik.

»Jeg synes, det er meget skrapt. Det er synd, at man ikke selv kan vælge, hvad man gerne vil have med på sin fødselsdag. Lige nu har jeg kun fire børn, så det er fire dage om året, og så til højtider som jul og påske. Det er ikke særlig ofte,« siger hun og fortæller, at alle vrede forældre er velkomne i hendes dagpleje.

I 2014 blev en lignende 'nul sukker'-politik i Herning Kommune heftigt debatteret. Nogle dagplejere var kede af, at de ikke længere måtte markere en fødselsdag med boller og kagemand. Eller servere pebernødder for børnene til jul. Her endte børne- og familieudvalget dog alligevel med at tillade dagplejerne at servere børnene kage til jul og fødselsdage.