Mandag blev provo-digteren Yahya Hassan dømt skyldig i vold ved byretten i Aarhus. Ifølge anklagen slog den 19-årige digter en anden ung mand i hovedet under et natligt optrin ved spisestedet Ali Baba i det centrale Aarhus februar sidste år.

Dommen er blot seneste kapitel i fortællingen om Yahya Hassan, hvis status har ændret sig kraftigt siden gennembruddet i 2013. Dengang var han elsket af alle. I dag støder han nogle fra sig, lyder en vurdering.

»Engang var han digteren, som alle kunne lide. Det var den stemme, man havde sukket efter. Han kunne skrive, var sympatisk og udadvendt. I dag deler han vandene. Nogle vil mene, at det ikke er sjovt længere, at han er for krigerisk og for konfrontatorisk at høre på,« analyserer pr- og brandingeksperten Henrik Byager.

Voldsepisoden i Aarhus, som Yahya Hassan straks ankede til landsretten, fandt sted en februar-nat sidste år. Her blev han i selskab med sine livvagter fra PET antastet af en flok aggressive unge mænd.

»Der var rigtig dårlig stemning, og der bliver råbt svin og hund,« forklarede digteren i retten.

Mens hans to livvagter havde travlt med at holde gruppen væk, blev Yahya Hassan isoleret med offeret, der stod truende tæt på ham. Det endte med en episode, hvor den anden unge mand senere anmeldte Yahya Hassan for at have slået ham to gange i hovedet.

I retten fortalte stjerne-digteren, at han ramte modparten, men at der var tale om en slags afværge-refleks. Yahya Hassan blev idømt en straf på fire måneders betinget fængsel.

I kølvandet på terrorangrebene i København førte Yahya Hassan en højprofileret debat på facebook om ytringsfriheden, hvor en strøm af provokationer stjal overskrifterne. Blandt andet skrev han, at Pia Kjærsgaard (DF) havde tilbudt ham oralsex samt afbillede sociologen Henrik Dahl i nazi-uniform.

Alt sammen nogle af de provokationer, der ifølge Henrik Byager har rykket ved hans status som elsket af alle.

»Når folk bliver berømte kan vi godt lide, at de skal please os. Det gør han ikke, kan man vist roligt sige og det betyder altså, at nogle vil mene, at han er for langt ude,« forklarer Henrik Byager, der dog understreger, at Yahya Hassan fortsat har en stor skare af tilhængere.

Politikens litteraturredaktør mener ikke, at voldsdommen vil ændre noget for den 19-årige bestseller-digter.

»Vi kender hans baggrund, det er ingen hemmelighed, hvor han kommer fra. Der bliver hele tiden lagt nye facetter til billedet af ham. På den ene side har han fået kulturlivets blå stempel. På den anden side er han en folkelig figur, som mange følger og lytter til. Men overordnet så ændrer denne dom ikke på billedet af ham. Han er stadig en ung mand, der ikke vil finde sig i noget og som hele tiden har mange gryder i kog,« siger Jes Stein Pedersen.

Berlingskes litteraturredaktør er enig, men opfordrer digter-stjernen til at bruge kræfterne på sin næste digtsamling.

»Jeg tror det ville være en god ide, hvis han holdt lidt lav profil. Der er så mange historier om ham, blandt andet det med at svine folk til på facebook, der fjerner fokus fra ham som digter,« siger Søren Kassebeer fra Berlingske.

Selv var Yahya Hassan vred, da han kort kommenterede dommen efter domskendelsen.

»Det er en tøsemandsdom. Hvis jeg har begået vold, skal jeg da ind og brumme, ellers skal jeg findes uskyldig,« lød det fra Yahya Hassan med henvisning til, at hans dom var betinget.