Danmark er det land i EU, der betaler den højeste medielicens, og i Europa ligger vi på en andenplads - kun overgået af Schweiz. Det viser en oversigt over licenssatserne i EU, samt Norge og Scweiz, skriver Mediawatch.

Det er fortrinsvis de små lande, som betaler mest i licens, lande som dertil har høje indkomster.

I toppen af oversigten ligger Schweiz, som ikke er med i EU. Borgerne i Schweiz betaler 414 euro svarende til 3080 kr. årligt ifølge tallene fra oversigten, der er fra 2016. På andenpladsen ligger Danmark, som årligt betaler 333 euro svarende til 2.500 kr.

På listen findes også Norge, Østrig og Sverige, som figurerer i de øvrige topplaceringer.

I Norge betaler borgerne 305 euro svarende til 2.269 kr., Østrig betaler 284 euro svarende til 2.113 kr. og Sverige betaler 234 euro, som svarer til 1.741 kr.

Kulturminister Mette Bock (LA) blev tidligere på året bedt om at fremlægge en oversigt over EU-landenes licenssatser for perioden 2012-2016 i tråd med debatten om medielicens op til forhandlingerne om en ny medieaftale næste år.

Et forslag har lydt at trække medielicensen i skat i stedet for en særskilt afgift. Men også størrelsen på medielicensen har været til debat, samt brugen af licenspengene, som for DR i særdeleshed har været en politisk varm kartoffel.

»Der begynder at tegne sig et billede af, at der er en erkendelse af, at vores nuværende licenssystem har overlevet sig selv - så noget må der gøres,« sagde Mette Bock 9. august til Ritzau.

En af årsagerne, til at Danmark ligger så højt på listen, skyldes den moms, som licensen er pålagt. Momsen er på 25 pct. men trækker man den fra, stiger Danmark kun en enkelt plads op ad listen, fortæller Mediawatch.

Østrig har den næsthøjeste momsopkrævning på 10 pct. De øvrige lande tæller Schweiz, Norge, Frankrig, Italien, Belgien og Portugal.

Som det ser ud i dag, skal alle over 18 år skal betale i Danmark, såfremt de ejer et licenspligtigt apparat såsom fjernsyn, smartphone, computer eller tablet, og såfremt disse ikke er firmasponsorerede, og medielicensen betales gennem arbejdet.

67 procent af licensen går til Danmarks Radio.