Pandora-milliardær ville bygge indhegnet boligområde i Solrød, hvor velhavende borgere kunne bo i sikkerhed - afskærmet mod verden uden for. De planer har nu fået dødsstødet af kommunen.

Pæne og lovlydige borgere, der bor bag lås, slå og høje mure i et særligt sikret område, bliver ikke noget, vi kommer til at se i Danmark foreløbig.

Sidste sommer offentliggjorde René Sindlev, som er blevet milliardær på smykkefirmaet Pandora, ellers sine storstilede planer om at bygge et beskyttet boligområde i Solrød 30 kilometer syd for København. Rigmanden bor selv i et såkaldt 'gated community' blandt andre velhavende mennesker i Miami i USA og ønskede at indføre konceptet i Danmark.

Ifølge Jyllands-Posten har Sindlev investeret omkring 700 millioner kroner på at bygge 164 lejligheder og 82 rækkehuse i Trylleskov Strand i Solrød.

Men idéen om at indhegne bebyggelsen med hegn og mure blev hurtigt skudt ned af kommunen. Det er nemlig ikke lovligt i henhold til lokalplanen i kommunen at opføre hverken mure, ståltrådshegn, kontrolbomme eller vagtposter.

»Jeg skal ikke afvise, at idéen på et tidspunkt har været oppe at vende, men helhedsplanen for området er meget klar på det punkt. Udbudsbetingelserne giver heller ikke muligheder for at lave et sikret boligområde i den forstand. Trylleskov Strand skal rumme offentligt tilgængelige grønne områder og stier, der løber igennem, så det er præmisserne for investorerne,« fortæller teknisk chef i Solrød Kommune, Jens Bach, til Bolius.

Hvis Pandora-milliardæren holder fast i at ville indhegne området, må han ty til naturhegn i form af træer og buske rundt om boligerne.

Heller ikke fra politisk hold bliver planerne om et ’gated community’ mødt med velvilje. Jens Bach, der selv har boet i et beskyttet område i udlandet, betegner konceptet som ’udansk’ og understreger, at der ikke er politisk opbakning til projektet. Borgerne i området organiserer sig allerede i dag i grundejerforeninger og passer på hinanden igennem nabohjælp, understreger han.

Erfaringerne fra udlandet viser dog – ifølge Jyllands-Posten – at beboerne ikke nødvendigvis er i større sikkerhed i et aflåst område. Derimod er der belæg for, at de særlige boligområder kan skade forholdet mellem beboerne bag murene og dem, der bor uden for.