Klæd dig rigtig varmt på. Kraftig blæst får i dag kulden til at føles som 20 minusgrader.
Klæd dig rigtig varmt på. Kraftig blæst får i dag kulden til at føles som 20 minusgrader. Foto: Scanpix
Træk huen godt ned over ørerne og behold de lange underbukser på - kulden og frostgraderne fortsætter en uge tid endnu. I dag kan det føles som 20 minusgrader.

Det har været bidende koldt i Danmark de seneste dage og ifølge metrolog ved TV 2 Vejret Andreas Nyholm fortsætter kulden de næste 5-7 dage. Natten mellem lørdag og søndag nåede temperaturen flere steder i landet helt ned på 12-14 frostgrader. I dag og i den kommende uge vil temperaturen ikke komme helt så langt ned, men ifølge Andreas Nyholm skal man ikke lade sig snyde af tallet på termometeret.

Isvintre

- Selv om det bliver varmere og "kun" -1 til -4 grader, så vil en jævn til hård vind fra øst betyde, at det faktisk vil føles koldere end kulden søndag. Det vil føles som -15 grader de fleste steder og nogle steder helt ned til -20 grader, siger Andreas Nyholm.

Det er windchill­-effekten der giver det kolde vejr. Når det blæser, så bliver varmen hurtigere ført bort fra kroppen, og det betyder, at du hurtigere kommer til at fryse, end hvis det var vindstille. Jo mere det blæser, jo koldere føles det.

Isvinter

Andreas Nyholm opfordrer folk - særligt cyklister og folk ved kysterne til at klæde sig rigtig varmt på. Hvis kuldeindekset kommer under ­20, så kan man på 30 minutter få forfrysninger på blottet hud.

Når metrologen kigger længere frem i prognoserne, er der dog klare tegn på, at vinterkulden er på retur.

- Vi kommer sandsynligvis til at få plusgrader, inden vi går ind i februar, siger Andreas Nyholm.

Han vurderer, at frem mod slutningen af måneden vil fronter med varme presse på fra vest og give os plusgrader på 3-5.

Isvintre

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.