Et voldsomt stort antal borgere med flere kroniske sygdomme er en tikkende bombe under sundhedsvæsnet.

Næsten 40 procent af midtjyderne har ikke bare én, men to, tre eller fire kroniske sygdomme. Det viser nye tal fra Region Midtjyllands store sundhedsundersøgelse af borgerne.

Undersøgelsen viser stærk sammenhæng mellem forekomsten af flere kroniske sygdomme og alder. Men også social ulighed spiller en vigtig rolle.

Blandt mænd med lav uddannelse har 15 procent fire eller flere kroniske sygdomme. Hos de højtuddannede er det kun halvt så mange.

Blandt kvinderne er det 19 procent med lavt uddannelsesniveau, der har fire eller flere kroniske sygdomme, mens det samme kun gælder 11 procent med høj uddannelse.

Ifølge seniorforsker Finn Breinholt Larsen fra Center for Folkesundhed er sundhedsvæsnet ikke rustet godt nok til at hjælpe patienter med flere sygdomme, også kaldet multisygdom.

- Multisygdom øger risikoen for fejlmedicinering, bivirkninger og utilsigtet samspil mellem lægemidlerne. Det stiller store krav til koordinering på tværs, siger han.

Multisyge kræver megen behandling. Det øger risikoen for, at de ikke orker at følge behandlingen og deltage i forebyggende indsatser.

- Den ene sygdom kan være med til at udløse den næste i en negativ spiral. Slidgigt eller rygproblemer gør det sværere at motionere. Det kan føre til overvægt, som så er en medvirkende faktor til at udløse sukkersyge og hjerte-kar-sygdomme, siger Finn Breinholt.

Han anbefaler en kraftigt styrket forebyggende indsats over for de sårbare patienter. Center for Folkesundhed har med seniorforsker Lucette Meillier i spidsen gang i et projekt, hvor sårbare mennesker med multisygdom tilbydes hjælp til sundere livsstil.

- Det handler om at skræddersy et trygt tilbud, som matcher behovene hos mennesker med få resurser. Vi tilbyder dels individuelle forløb, dels holdforløb i det, vi kalder Livsstilscaféer for at fastholde en ændret livsstil, siger Lucette Meillier.

/ritzau/