Det tidligere piratgidsel, kapajnen Eddy Lopez, har klaget til Pressenævnet over Ekstra Bladet og TV2.

Eddy Lopez føler sig krænket over, at Ekstra Bladet og TV2  har bragt billeder og fremstillet ham på en ærekrænkende måde, som han ikke har haft mulighed for at sige fra over for, fordi han var i piraternes varetægt.

Det skriver Ekstra Bladet, der meddeler, at det modtog klagen fredag.

Det er bl.a. Ekstra Bladets kampagne 'Skal Søren og Eddy rådne op i Somalia', der blev lanceret 1.juli 2012, og hvor avisen hængte et kæmpebanner op på Rådhuspladsen med billeder af Eddy Lopez og det andet gidsel, Søren Lyngbjørn, som Eddy Lopez klager over.

Derudover er det TV2-udsendelsen 'De danske gidsler - mareridtet i Somalia', der blev sendt 2.maj - to dage efter frigivelsen af gidslerne, som Eddy Lopez føler sig krænket over. Udsendelsen er lavet af freelancejournalisten Abdifitah Gelle, der kort før frigivelsen fik lov til at besøge gidslerne i Somalia.

Eddy Lopez føler også sin personlige integritet krænket, fordi han ikke blev forelagt artikler, efter han blev sat på fri fod, og at TV2 ikke gav ham mulighed for at se tv-udsendelsen eller spurgt om sin side af sagen, inden den blev sendt.

Det er fagforeningen Søfartens Ledere, der har sendt klagen på vegne af Eddy Lopez. Direktør for Søfartens Ledere, Fritz Ganzhorn, forklarer til Ekstra Bladet, at Søren Lyngbjørn for nuværende ikke er en del af klagen.

- Vi vil respektere hans ønske om have fred og ro, siger Fritz Ganzhorn og forklarer, at han finder det forsvarligt at føre Eddy Lopez gennem en klagesag kun en måned efter frigivelsen.

- Jeg opfatter Eddy Lopez som meget dedikeret til, at det her vil han gerne.

Eddy Lopez, Søren Lyngbjørn og fire filippinske besætningsmedlemmer blev taget til fange i januar 2011 af somaliske pirater, da de med skibet 'Leopard' befandt sig ud for Oman, nord for den østafrikanske kyst, hvor de efterfølgende blev holdt som fanger.

De blev næsten to år og fire måneder senere købt fri for omkring 40 millioner kroner af deres danske arbejdsgiver, rederiet Shipcraft, der undervejs i gidselforløbet blev kritiseret for at gøre for lidt.

Efterfølgende er Ekstra Bladets meget aktive rolle i forbindelse med gidseltagningen blevet diskuteret, da rederiet, forhandlere, pårørende og flere politikere har udtalt, at situationen kun blev forværret, hver gang avisen gik imod de udenrigspolitiske anbefalinger og kritiserede såvel rederiet og myndigheder for den langvarige gidseltagning.

Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen skriver i en kommentar i søndagens avis, at han er ked af klagen.

- Vi har på ingen måde haft til hensigt at krænke dem - vi har alene været drevet af et ønske om at presse rederiet til at få dem hjem, skriver Poul Madsen og tager noget af æren for, at gidslerne blev frigivet.

- Og det er stadig et faktum, at først da Ekstra Bladets journalist Nasib Farah stillede sig til rådighed, kom der for alvor skred i de komplicerede forhandlinger, og ikke engang rederiet har forsøgt at løbe fra, at han ( Nasib farah, red) i høj grad medvirkede til at få søfolkene hjem efter 838 dage i fangeskab.