Mange tror fejlagtigt, at deres forsikring dækker fyrværkeriskader, advarer forsikringsselskab.

Når klokken nærmer sig det nye år, champagnen poppes, og cigaren tændes, kan der opstå uheld med de mange mængder fyrværkeri, der flyver omkring ørerne på os.

Hvis uheldet - eller ulykken - er ude, tror mange, at forsikringen automatisk dækker. Men der er grund til at være ekstra påpasselig, hvis man kombinerer alkohol og nytårskrudt, skriver b.dk. Forsikringen dækker nemlig ikke de nytårsskader, man pådrager sig, når man er beruset. Det oplyser forsikringsselskabet Alka.

- Hvert nytår ser vi eksempler på folk, der tror, at deres familieforsikring, ulykkesforsikring eller ansvarsforsikring dækker skader, uanset hvilke omstændigheder skaderne er opstået under. Men for at kunne få erstatning kræver det, at man har opført sig ansvarligt og ikke været påvirket af alkohol eller andre rusmidler, forklarer Lise Agerley, kommunikationschef i Alka, til b.dk.

Forsikringen dækker heller ikke, hvis fyrværkeriet er ulovligt, hjemmegjort, eller hvis det er blevet håndteret på en uansvarlig måde.

- Hvis man vil være sikker på at få udbetalt en erstatning, hvis uheldet er ude nytårsaften, kræver det, at man tænker sig om og for eksempel ikke går tilbage til en fuser, kaster med fyrværkeriet eller opbevarer det i sine lommer, siger Lise Agerley.

Alka råder desuden til, at man giver sine forsikringer et nytårstjek for at være sikker på, hvad de dækker, og hvad de ikke gør. En typisk familieforsikring dækker kun overfladiske skader på eksempelvis tøj og jakker. Mere alvorlige skader kræver, at man har tegnet en ulykkesforsikring.

Forsikringsselskabet giver nedenstående råd til at undgå fyrværkeriskader - og til at forsikringen dækker, hvis uheldet alligevel opstår: Køb kun sikkerhedsgodkendt fyrværkeri og lav aldrig dit eget. Bland ikke alkohol og fyrværkeri. Placer altid fyrværkeriet i en holder, før du antænder det. Beskyt øjnene med et par sikkerhedsbriller. Kast aldrig med fyrværkeri. Gå aldrig tilbage til en fuser. Opbevar dit fyrværker sikkert i en pose – aldrig i lommen. Undgå tøj der er letantændeligt, for eksempel dynejakke.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.