De danske energiselskaber har i 2011 sparet, hvad der svarer til alle københavnernes strømforbrug på et år. Det er en femdobling siden 2005 - men med den nye energiaftale skal selskaberne spare endnu mere energi hos kunderne.

Alle energiselskaber i Danmark er forpligtet til at få deres kunder til at spare på energien. Sidste år lykkedes det selskaberne at sætte gang i energibesparelser hos private og virksomheder, der i alt svarer til mere end det samlede strømforbrug for alle hovedstadens husstande. Det viser en ny opgørelse fra Dansk Energi.

- Selskaberne har for eksempel været ude og efterisolere et tag i en boligblok, opsætte solceller eller skiftet en motor i en stor industrivirksomhed. Alt sammen konkrete projekter, der giver et mindre forbrug af energi, fortæller chefkonsulent Kamilla Thingvad fra energiselskabernes interesseorganisation, Dansk Energi.

I 2011 har elselskaberne opnået besparelser på 842 GWh - det svarer til 20 procent mere end alle københavnerhustandes årlige strømforbrug. Det er en femdobling siden 2005, hvor elselskabernes besparelser svarede til viborgensernes strømforbrug.

- Energiselskabernes energispareindsats er et af de vigtigste skridt på vejen mod, at Danmark kan blive et fossilfrit samfund. Og vi er bestemt klar til at skære endnu mere af Danmarks samlede energiforbrug, siger Kamilla Thingvad.

Det bliver også nødvendigt, for den netop indgåede energiaftale forpligter elselskaberne til i 2013 at hente, hvad der svarer til hele to gange københavnernes strømforbrug - det er 75 procent mere end i 2011. De skal simpelthen overbevise kunderne om, at de skal gøre huset mere energivenligt, så deres elregning bliver mindre i fremtiden.

- Det er en stor opgave, men vi tror på, at vores medlemmer kan gøre det. Der er jo stadig mange virksomheder og private husstande, der ikke er opmærksomme på, at de kan spare på deres energiforbrug. Dem skal vi have fat i, siger Kamilla Thingvad.

I år er ca 60 procent af besparelserne fundet hos industrivirksomheder, mens 15 procent kommer fra private husholdninger. Resten er besparelser i offentlige bygninger og hos handels- og servicevirksomheder. Siden 1990 er det samlede danske bruttoenergiforbrug faldet cirka én procent ifølge Dansk Energi.