1,8 milliard kroner og et forretningsimperium med millionoverskud. Det er, hvad Michael Henriksen nåede at bygge op, før han styrtede i døden i sin helikopter i sidste uge.

Onsdag blev hans efterfølger udnævnt. En efterfølger, Michael Henriksen selv havde udpeget. For sådan gjorde han.

Ejendomme, affaldshåndtering og containere er hoved-ingredienserne i det forretningsimperium, der har gjort Michael Henriksen til en af Danmarks rigeste mænd med en formue på svimlende 1,8 milliard kroner.

Men fredag i sidste uge fik eventyret en brat ende, da den 52-årige direktør styrtede i havet i sin helikopter ud for Samsø sammen med tre af sine venner.

Skrev drejebog på forhånd

Dermed mistede den nordsjællandske forretningsmands imperium sin ubestridte leder, drivkraft og ejer. Selv sin egen død er en situation, Michael Henriksen har skrevet drejebogen til på forhånd. En plan, hans arvtager udmærket kendte til.

- Vi har selv været med til at lave planen, så det vidste vi godt. Det er omkring fire-fem år siden, han talte om det første gang, siger Christian Rindbøl.

Onsdag blev Farum-milliardærens plan ført ud i livet. Hans mangeårige ven og direktør i koncernens moderselskab Christian Rindbøl overtager posten som administrerende direktør efter Michael Henriksen. Og det er store sko, han skal udfylde.

- Jeg skal ikke overtage Michaels plads, for det er der simpelthen ingen, der kan, siger den nye administrerende direktør selv og forsikrer, at virksomheden vil blive ført videre i den afdøde ejers ånd.

- Intet vil ændre sig, siger han.

Desuden indtræder advokat Finn Schwarz i bestyrelsen for selskabet, der i sidste regnskabsår leverede et overskud på 124 millioner kroner.

Og det er en stor fordel for virksomheden, at Michael Henriksen har efterladt en klar plan for sit livsværk, forklarer nyhedschef på Berlingske Business Peter Suppli Benson.

- Det værste, der kan ske for en virksomhed, er, når en egenrådig direktør forsvinder, og der bliver en magtkamp om kursen og om, og hvem der skal bestemme i virksomheden. Det er der ingen fare for her, siger Peter Suppli Benson, der forklarer, at det er atypisk, at private virksomhedsejere har lagt en plan for det tilfælde, at de selv går bort.

Fantastisk forudseende

- I privatejede virksomheder - som hans selskab er - er det ikke noget, man ser særlig tit. Det er faktisk en fantastisk forudseenhed og respekt for sin egen virksomhed, han har udvist, siger han.

Den nordsjællandske forretningsmand efterlader sig også tre ejendomsselskaber, som han driver med sin personlige ven Rene Birch. De tre selskaber vil heller ikke komme til at lide under, at den ene ejer er borte.

- Vi kører selskabet videre, som om der ikke var sket noget. Det var det eneste, han ønskede. Fuldstændig som var det i torsdags (Før ulykken, red.). Michael sagde altid, at selv om der skulle ske noget, så var der ikke noget, der skulle ændres, siger Rene Birch til BT.

Ejerforholdet i Michael Henriksen Holding A/S - efter Michael Henriksens død - vil blive offentliggjort, når hans testamente bliver åbnet, oplyser Christian Rindbøl.