Blomster står i spændte knopper, græsset er grønt, terrassen indbyder til at tænde op i grillen og hængekøjen til at tage en lur i æbletræets skygge.

Haver er skønne. Bare ikke lige nu, hvor man virkelig skal være ihærdig for at finde det smukke i uderummets triste omgang af mudder og splatblade.

Men frygt ej - for hvad end dit hus skal sælges, og du ikke vil skræmme køberne væk allerede ved synet af forhaven, eller du bare gerne vil have din egen grønne udsigt til at stå lidt mere spændstig og attraktiv, er der håb for uderummet.

»Specielt hvis du står i en salgssituation, er det en god ide at lade være med at fælde for meget i haven eller grave og flytte rundt på eksisterende plantninger. Det bliver hurtigt et pløreælte, da jorden er så vandmættet. Lad endelig de nye købere selv finde ud af, hvad de ønsker, der skal blive af planter efter dig,« siger Jesper Carl Corfitzen, der er ekspert i have og uderum hos Bolius.

For at få haven til at fremstå lidt smukkere kan man derimod peppe tomme krukker og plantebeholdere op med stedsegrønne planter som buksbom og taks, der kan formklippes, og som ifølge haveeksperten giver uderummet struktur, eller mindre planter som lyng, julerose, alunrod og cypresvortemælk.

»Det er planter, der alle er stedse- og vintergrønne, og som gør selv de mest kedelige nærmiljøer hyggeligere og frodigere. Står der højt ukrudt, vil jeg anbefale, at man fjerner det, river grusflader og sørger for, at flisebelægninger er fejet. Og så får en almindelig oprydning generelt altid haven til at fremstå smukkere,« siger Jesper Carl Corfitzen til Boliga.

Se potentialet

Det er ikke kun boligsælgerne, der iført gummistøvler og med rive og saks i hånden kan give haven et pift, når huset åbnes til fremvisning.

Er du på boligjagt i disse måneder, hvor flere eksperter peger på, at de triste haver spiller boligmarkedet et puds, er der også lidt at gøre, inden mudderplænen sætter en stopper for drømmeboligen.

Fiffet er at se mulighederne i de træer og buske, der giver haven karakter, når lyset og varmen atter returnerer.

»Umiddelbart skulle man tro, at en hel bar og tom have er toppen af poppen at starte med som ny huskøber. Men faktisk er en tilgroet have oftere et sjovere udgangspunkt, hvis du gebærder dig rigtigt,« siger Jesper Carl Corfitzen fra Bolius.

»Større træer og buskadser giver din have karakter, og gamle buske kan ofte renoveres blot ved at de skæres i bund til jordoverfladen, hvorefter de næste sommer vil skyde på ny.«

Ifølge tal fra Boliga for de seneste 10 års bolighandler er efterårs- og vintermånederne den tid på året, hvor der gives den største forhandlingsrabat, og hvor færrest villaer bliver handlet.

Her er haveeksperten Jesper Carl Corfitzens bedste råd til nye haveejere

  • Er du ude på huskøb så husk, at hjørnegrunde ofte har meget fortov, der skal ryddes for sne om vinteren, og at private sideveje ofte skal holdes af beboerne selv.
  • Fælles hække og hegn bør altid plejes og klippes i tæt dialog med din kommende nabo for at undgå eventuelle stridigheder. Vær i dialog og spørg sælger, om der er specielle omgangstoner og uskrevne regler, som er gode at kende for en god start.
  • En have bestående af både stedsegrønne træer og buske sammen med løvfældende giver godt klima og et varieret udtryk, som kan give oplevelser selv om vinteren. Fx hvid kornel, hemlock, taks, ceder og paradisæbler er gode planter til vinterens have.
  • Er du en uerfaren haveejer så vent med de store haveomlægninger, til du har boet i huset i et stykke tid. Først efter en sæson eller to ved du, hvilke planter der dukker frem, og hvor de gode solpladser er.
  • Træer kan med fagkyndig hånd beskæres, hvis der er større grene i vejen, eller hvis enkelte træer skal fjernes helt. Her vil jeg tilråde en havearkitekt, som kommer på havebesøg og kan hjælpe med at udpege blivende planter, og hvilke træer eller buske der måske burde luges ud.

Læs også: Fem gode råd til snerydningen