Svenske myndigheder har målt radioaktiv stråling fra Fukushima 1, og det vil vi højst også snart kunne i Danmark.

Det er kun et spørgsmål om tid, før vi vil kunne måle radioaktivitet fra det japanske udslip i Danmark.

Sådan lyder meldingen fra Afdelingen for Strålingsforskning på Risø, DTU. Her har man målt koncentrationen af radioaktivitet i Danmark, siden ulykken på det sovjetiske atomkraftværk Tjernobyl i 1986.

Se billederne: Sådan ser der ud inde i Fukushima lige nu

- Vi har endnu ikke konstateret nogle spor af forurening i Danmark, men der er da bestemt mulighed for, at vi vil kunne se nogle små mængder radioaktivitet. Det forlyder, at flere af vore nabolande har målt små mængder, så det forventer jeg også, at vi vil komme til i Danmark.

Det siger Sven Nielsen, programleder i Afdelingen for Strålingsforskning på Risø, DTU.

Han beroligere dog straks med at tilføje, at det på intet tidspunkt bliver farligt for os i Danmark.

- Det er på ingen måde noget, vi behøver være bekymret for i Danmark, siger han.

- Efter ulykken i Tjernobyl fik vi i Danmark en smule forurening, og det havde på intet tidspunkt nogen sundhedsmæssig betydning. Udslippet i Japan er væsentligt mindre end det i Tjernobyl, så forventer jeg tilsvarende små mængder i Danmark, hvis vi overhovedet kan se noget, siger Sven Nielsen.

Det radioaktive udslip fra Japan er allerede nået til både Island og Sverige.

Torsdag skriver den svenske avis Aftonbladet, at svenske myndigheder har fundet radioaktivt materiale fra det katastroferamte japanske atomkraftværk, Fukushima 1.

- Koncentrationerne er meget lave og indebærer ikke nogle som helst risiko for mennesker og miljø, siger Leif Moberg, forskningschef ved de svenske strålingsmyndigheder til avisen.

Fukushima 1 fik voldsomme skader i forbindelse med jordskælvet og den efterfølgende tsunami for små to uger siden. Japanerne kæmper stadig med at begrænse katastrofens omfang.

Værket har lækket radioaktivt materiale, og det er det, der nu er målt i Sverige i 'meget lave doser'.

Efter ulykke i Japan har svenskerne målt de radioaktive stoffer i luften på målestationer rundt om i landet.

Her har man målt meget lave niveauer af jod.

De svenske myndigheder forsikrer, at strålingen er helt ufarlig og meget lavere end den naturlige baggrundsstråling, som de svenske borgere altid udsættes for. 



- Præcis som vi forventede, har vi nu målt radioaktivt jod fra kernekraftulykken i Japan. Koncentrationerne er meget lave og udgør ikke nogen som helst risiko for mennesker og miljø, siger Leif Moberg.