Halvdelen af de danske FN-observatører er på vej hjem fra Syrien, mens kampene i det borgerkrigshærgede land optrappes. Præsident Assad må samtidig se endnu flere af sine generaler og diplomater hoppe af.

SYRIEN: Nogenlunde samtidig med at præsident Bashar al-Assads syriske styre onsdag sendte tusindvis af soldater til landets største by, Aleppo, for at nedkæmpe oprørere, valgte FN at reducere sin militære del af observatørmissionen i landet markant.

Omkring halvdelen af de knap 300 ubevæbnede observatører er på vej ud af landet, herunder også danske FN-observatører.

- For de danske observatørers vedkommende er der fem ud af de 10, som i forbindelse med FNs reduktion er på vej tilbage til Danmark, siger chef for operationsdivisionen i Hærens Operative Kommando, oberstløjtnant Jens Lønborg.

Han forventer, at de fem danske observatører vil være tilbage på dansk jord i løbet af de kommende dage, mens de resterende fem bliver i Syrien.

FNs ubevæbnede observatører har haft særdeles svære arbejdsvilkår, siden de ankom til Syrien i april, og i den seneste måneds tid har missionen været suspenderet på grund af den forværrede sikkerhedssituation.

- De har været meget begrænsede i deres bevægelsesfrihed, så de har kun haft relativt begrænsede opgaver og ikke været i stand til at være så aktive, som de var i begyndelsen, siger Jens Lønborg

På den baggrund indstillede FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, i forbindelse med forlængelsen af missionens mandat med en »sidste periode« på 30 dage for nylig, at man omstrukturerede missionen, så den fik en stærkere civil komponent. Den har til formål at styrke missionens evne til at støtte dialog mellem parterne og forfølge det »politiske spor«, som det hedder.

Mens FN altså fortsat klynger sig til håbet om en fredelig afslutning på det, der nu betegnes som decideret borgerkrig, koncentrerer kampene mellem oprørere og regeringsstyrker sig i høj grad om Syriens to største byer. Assad-styrkerne ser ud til at have genvundet kontrollen over det meste af hovedstaden Damaskus, og derfor er fokus skiftet til at sikre Aleppo - Syriens største by med ca. 2,1 millioner indbyggere.

- Der er kampe lige nu i Aleppo, og de er så heftige, at mange af deres soldater stikker af, mens andre i dusinvis hopper af på stedet, siger oberst Abdel Jabbar al-Oqaidi, der er talsmand for Den Frie Syriske Hærs militærråd, ifølge Al Jazeera.

Desuden må Bashar al-Assad se flere og flere af sine absolutte topfolk desertere og hoppe af til oprørerne. To brigadegeneraler krydsede tirsdag grænsen til Tyrkiet og bragte dermed antallet af afhoppede generaler op på 27.

Onsdag deserterede så Syriens ambassadør i Cypern, Lamia al-Hariri, og hendes mand, Abdelatif al-Dabbagh, der indtil nu har været Syriens ambassadør i De Forenede Arabiske Emirater. Parret, der ligesom størstedelen af de syriske oprørere er sunnimuslimer, befinder sig nu i Qatar, som fra flere sider bliver sat i forbindelse med finansiering af oprørerne.

Afhopningerne skete samme dag som Tyrkiet valgte at lukke samtlige grænseovergange til Syrien på grund af den eskalerende konflikt. Flygtninge kan dog stadig komme ind i Tyrkiet, ligesom tyrkerne vil opretholde energiforsyningen til Syrien.