Fluor er en giftig gas, så hvad laver den lige i vores tandpasta? Stærke koncentrationer af stoffet har i nogle tilfælde været brugt som rottegift, og især børn kan hurtigt få for meget af det.

Det er hvidt, smager frisk og skummende. Men har du nogensinde tænkt over, hvad fluoren i din tandpasta egentlig er for noget?

For at finde ud af om der, ifølge videnskaben, er noget at være skræmt over, har Videnskab.dk spurgt lektor i tandsygdomslære på Institut for Odontologi på Aarhus Universitet Alan Richards.

Læs artiklen hos Videnskab.dk her

Alan Richards har nemlig forsket i brugen af fluor som forebyggelse mod huller i tænderne. Han fortæller, at vi ikke skal bekymre os for at gnubbe tænderne med fluortandpasta.

- Grunden til, at fluortandpasta ikke er farligt er, at der er så lidt fluor i det, siger forskeren og fortæller, at det kun er i folkemunde, stoffet hedder fluor. I virkeligheden hedder fluoren i din tandpasta nemlig fluorid.

Din tandpasta har således ikke ret meget at gøre med den dødsensfarlige gas fluor eller hormonforstyrrende fluorstoffer.

Læs også hos Videnskab.dk: Her er de bedste råd mod dårlig ånde

Fluorid er dog i sig selv heller ikke et helt uskyldigt stof. Stærke koncentrationer af fluorid har været brugt som rottegift.

Men i Europa bruger vi ifølge Alan Richards meget små mængder fluor i tandpastaen. Faktisk må 100 g tandpasta maksimalt indeholde 0,15 g fluorid. Det er nok til, at du kan blive lidt syg og få ondt i maven, men så skal du spise hele tuben med de 100 g tandpasta.

Der skal dog et helt gram fluorid til, før du kan få en akut forgiftning og komme i livsfare – altså ca. 6,5 tuber tandpasta på en gang. Det ved forskerne, fordi der har været tilfælde, hvor mennesker har indtaget fluorid via rottegift eller andre stærke opløsninger af fluorid. I nogle tilfælde for at begå selvmord.

Læs også hos Videnskab.dk: Bliver tænderne renere med en elektrisk tandbørste?

Din tandpasta har ofte påtrykt en advarsel om, at små børn kun må få små mængder tandpasta.
Faktisk siger tandlægerne, at børn i vuggestuealderen ikke må få mere tandpasta på tandbørsten, end der kan ligge på deres lillefingernegl.

- Hvis børn gentagende gange bruger store mængder af tandpasta, kan det have en effekt på de tænder, som ikke er brudt ud endnu, siger Alan Richards.

Effekten kaldes fluorose. Det er ikke farligt, men forstyrrer dannelsen af emalje i tænder. Man kan se, at tænderne er ramt af fluorose ved, at der er dannet et hvidligt misfarvet lag på dem.

Børn kan desuden lige såvel som voksne blive syge af overdrevet meget tandpasta.

Andre artikler hos Videnskab.dk:
Bakterier hjælper dig til nul huller
Se, hvad der sker i en beatboxers mund
Hvorfor spiser hunde lort?