Forbruget af håndkøbsmedicin, der også må sælges i supermarkeder, er siden 2001 steget med 85 pct. Lægerne advarer om farligt overforbrug.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Hovedpinepiller, næsespray og nikotintyggegummi. Danskernes forbrug af håndkøbsmedicin er steget helt eksplosivt siden 2001. Eksperter advarer nu mod, at overforbrug kan give meget alvorlige bivirkninger. Groft misbrug kan i værste tilfælde slå folk ihjel. Det skriver B.T. fredag.

Siden en stor del af håndkøbsmedicinen i 2001 blev tilgængelig i detailhandlen, er forbruget steget med 85 pct., viser helt nye tal fra Apotekerforeningen. Faktum er, at rigtig mange danskere har fået et farligt overforbrug eller er blevet afhængige af medicin, som de kan få i bl.a. Føtex, Matas og i 7–Eleven.

Salget af svage smertestillende som fx Panodil, Ibuprofen og Kodimagnyl i små pakninger er steget med 308 pct. Stigningen i det samlede forbrug af svage smertestillende midler, inkl. de store apoteksforbeholdte pakninger, har siden 2001 været på 12 pct. Samtidig er salget af næsespray mod forkølelse steget med 18 pct. og nikotinerstatning med 91 pct.

Bekymrende stigning



- Stigningen er meget bekymrende - i særdeleshed for svage smertestillende og også næsespray. Det vækker anledning til at se på, om folk nu bruger lægemidlerne på en hensigtsmæssig måde. Jeg kan kun opfordre til, at man anser håndkøbsmedicin for medicin. Selv om det har færre bivirkninger end medicin på recept, så har håndkøbsmedicin også bivirkninger og kan være farligt ved forkert brug, siger Steffen Thirstrup, der er speciallæge i klinisk farmakologi og leder af Institut for Rationel Farmakoterapi til B.T.

Han mener, at stigningen i forbruget hænger sammen med, at det er blevet langt lettere at få fat på, efter at håndkøbsmedicin kan købes i døgnåbne 7–Eleven og i supermarkederne. Samtidig er der en tendens i samfundet til at tro, at medicin kan klare mange ting, og at det ikke er farligt, når det kan fås i
supermarkedet. Men den opfattelse er helt forkert.

Mavesår og blodpropper



- Hvis man tager svage smertestillende, undtagen paracetamol, i mere end to uger, så er der en højere risiko for især mavesår og let øget risiko for blodprop i hjertet. I værste tilfælde kan det være dødeligt, siger Steffen Thirstrup til B.T. For mange hovedpinepiller kan også give hovedpine, når du stopper med
pilleren, og så er man fanget i en ond cirkel. Der findes også lægemidler i håndkøb som nikotinerstatning og næsespray mod forkølelse, som folk kan blive afhængige af. Bruges næsespray som Otrivin i mere end 10 dage, kan slimhinderne i næsen blive ødelagte og hæve op, så folk har brug for sprayen hver dag, selv om de ikke længere er forkølede.

Dokumenterer misbrug



En ny og omfattende tysk undersøgelse, der præsenteres i det farmaceutiske tidsskrift 'Pharmazeutischen Zeitung' dokumenterer, at der er problemer, uønskede bivirkninger og misbrug i forbindelse med næsten hver femte forbrugers brug af håndkøbslægemidler til selvmedicinering.

I Danmark findes der ingen lignende undersøgelser, men ifølge Apotekerforeningens formand, Niels Kristensen, tyder intet på, at det skulle være væsentlig anderledes i Danmark.

- Ud fra en sikkerhedsmæssig betragtning er det problematisk, at håndkøbsmedicin sælges steder, hvor det ikke er muligt at få en faglig rådgivning. Det er jo de færreste, der læser indlægssedlen, siger han til B.T.

Håndkøbsmedicin er til akutte, kortvarige tilstande og skal ikke bare bruges ukritisk i længere tid, advarer eksperterne.

- Det skal være et alarmsymptom, hvis man bruger mere end den anbefalede dosis og har et vedvarende forbrug. Så fejler man måske noget og bør tale med sin læge, siger Steffen Thirstrup til B.T.

LÆS I MEGET MERE I B.T. I DAG:

- Så farlig er din håndkøbsmedicin
- Se, hvad du skal passe på