Seks ud af 10 danskere, der døjer med dårligt syn på jobbet, undlader at gøre noget ved problemet, viser ny undersøgelse.

Er du begyndt at holde læsestof ud i strakt arm for bedre at kunne tyde bogstaverne? Kniber du øjnene sammen, når du sidder foran computeren, og skal du bruge ekstra lys for at se klart? Så lider du måske af såkaldt alderssyn, der forringer din evne til at fokusere og stille skarpt.

Det er særligt, når vi er på job og har brug for vores øjne, at alderssyn bliver et problem i form af flere fejl, dalende effektivitet, hovedpine og træthed. Men på trods af de åbenlyse ulemper ved ikke at kunne se ordentligt, er vi alligevel slemme til at ignorere det slørede syn, viser en ny undersøgelse foretaget for Alcon Nordic A/S i samarbejde med Megafon blandt 5.195 respondenter.

Log ind på BT PLUS og læs om alderssyn og hvordan du får øjnene i topform igen.

Læs:

  • Artikel: Sådan får du skarpt syn igen
  • Guide: Få et bedre syn
  • Grafik: Dit syn svækkes med alderen
  • Fakta: Hvad er alderssyn?

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Seks ud af 10 danskere, der døjer med dårligt syn på jobbet, undlader at gøre noget ved problemet, viser ny undersøgelse.

Er du begyndt at holde læsestof ud i strakt arm for bedre at kunne tyde bogstaverne? Kniber du øjnene sammen, når du sidder foran computeren, og skal du bruge ekstra lys for at se klart? Så lider du måske af såkaldt alderssyn, der forringer din evne til at fokusere og stille skarpt.

Det er særligt, når vi er på job og har brug for vores øjne, at alderssyn bliver et problem i form af flere fejl, dalende effektivitet, hovedpine og træthed. Men på trods af de åbenlyse ulemper ved ikke at kunne se ordentligt, er vi alligevel slemme til at ignorere det slørede syn, viser en ny undersøgelse foretaget for Alcon Nordic A/S i samarbejde med Megafon blandt 5.195 respondenter.

Seks ud af 10 danskere, der har aldersrelaterede synsproblemer, forholder sig således ganske passivt, selvom de måske kommer til at bruge længere tid på deres arbejdsopgaver, end de gjorde tidligere, og ikke kan koncentrere sig på grund af hovedpine.

Negligerer problemet

Optikerforeningens formand Per Michael Larsen oplever problemet i praksis:

»Vi vil alle sammen gerne undgå at blive gamle, og derfor forsøger vi ofte så længe som muligt at negligere, at der skulle være et problem. Derfor er der mange, der i stedet for at få tjekket deres øjne, ændrer adfærd ved f.eks. at læse avisen ved vinduet, hvor der er mere lys, eller justerer computerens afstand, så de bedre kan læse skærmen,« siger han.

Hver anden dansker over 40 år oplever gener på arbejdet på grund af alderssyn. En tilstand, der betyder, at man har besvær med at fokusere på kort afstand, og som gradvist kommer snigende, jo ældre man bliver. Det skyldes, at øjets linse automatisk bliver mindre fleksibel med alderen, og derfor får sværere ved at stille skarpt. Man kan ikke forhindre øjnenes ’forfald’. Derfor er det bedste råd, at man ikke udskyder problemet, mener Per Michael Larsen:

»De fleste vænner sig til generne, fordi forværringen sker over en årrække, og derfor glemmer de måske, hvor godt øjnene fungerede engang. Men der er ikke grund til at vente. Jo tidligere man kommer i gang med at bruge briller eller kontaktlinser, desto nemmere vil man have ved at vænne sig til forskellen i styrken, Samtidig undgår man de irritationer, der opstår, når man ikke kan se, som f.eks. hovedpine eller koncentrationsbesvær,« siger han.

Gode muligheder

Ifølge en anden optiker, Bo Lauenborg, der har stor erfaring med svagtseende danskere fra sit job som optiker i Aarhus, er teknikken med de såkaldte multifokale linser og brilleglas, som man typisk anvender ved alderssyn, efterhånden blevet så avanceret, at man har gode muligheder for at opnå skarpt syn på både nære og fjerne distancer.

»For bare fem år siden havde vi ikke den samme teknologi, dengang var man nødsaget til at læse med det ene øje og se langt med det andet. Men det behøver man heldigvis ikke længere,« siger Bo Lauenborg og understreger, at det er op til den enkelte, om man har det bedst med at vælge briller eller kontaktlinser.

Første skridt er dog at få foretaget en synsprøve. For måske er det slet ikke alderssyn, man døjer med - måske er det andre typer synsudfordringer, som f.eks. nær- eller langsynethed, eller omgivelserne, den er gal med, forklarer jobsynskonsulent ved Dansk Erhvervsoptik Nana Lannik:

»Det er ikke altid en brille eller kontaktlinser, der er løsningen. Det kan være, at man sidder et uhensigtsmæssigt sted i forhold til lys i rummet, at skærmkvaliteten på ens computer er for dårlig, eller at man måske sidder på en stol, som ikke harmonerer med ens kropsbygning. Hvis man unødigt belaster sin nakke og øjne, kan en skærmbrille måske være en god idé,« siger hun.

Få tjekket dit syn

Aldersrelaterede synsproblemer er velkendte for øjenlæge Jon Peiter Saunte, der er ansat ved Rigshospitalets klinik i Glostrup. Han understreger dog, at det at opsøge en optiker ikke er den eneste løsning, hvis synet volder problemer.

»Ja, det er fornuftigt at blive undersøgt, men det behøver ikke at være hos en optiker, det kan også være hos en læge eller øjenlæge,« siger øjenlægen.

GUIDE TIL ET BEDRE SYN

Læsebrille

Den mest simple måde at komme dit alderssyn til livs på er ved at bruge en læsebrille, som du f.eks. køber billigt i et supermarked eller får ’skræddersyet’ hos optikeren. Fordelen ved det kan være bedre synskomformt i form af bedre stel og glas. Typisk er +1 tilstrækkeligt, hvis man hverken er nærsynet eller langsynet i forvejen. Brug læsebrillen i en afstand af ca. 40 cm, som f.eks. når du læser en bog og ikke til f.eks. skærmbrug, da du så risikerer at anstrenge øjnene unødigt.

En læsebrille kan også kombineres med almindelige kontaktlinser, hvis du oven i din nær- og langsynethed nu også oplever alderssyn.

Koster ca. 20 kr. for en billig brille i supermarkedet eller op til 2300 kr. afhængig af, om man ønsker antirefleksbehandling (så reflekser fra lys minimeres) og hærdning, så glasoverfladen ikke ridses så nemt.

Skærmbrille

Almindelige briller, kontaktlinser og læsebriller er ikke tilpasset afstanden til din computerskærm på arbejdet. Hvis du derfor har alderssyn, kan det være en god ide at anskaffe dig en såkaldt skærmbrille, hvor styrken er tilpasset præcis den afstand, du har til din skærm.

En multiforkal brille (dvs. brille med flere styrker/glidende overgang) vil i mange tilfælde være en dårlig løsning at sidde med foran en skærm, da du derved risikerer at lave et ’nakkeknæk’ for at fange den korrekte styrke længere nede i glasset. Du bør heller ikke bruge en almindelig brille, da den ikke er tilpasset den særlige synsafstand til skærmen. På den måde kommer man ofte til at anstrenge øjnene og sidde uhensigtsmæssigt.

Koster fra ca. 1375 kr. Du kan få din arbejdsgiver til at betale for brillen, hvis du arbejder mere end to timer foran skærmen. Læs mere på Dansk Erhvervsoptiks hjemmeside: www.danskerhvervsoptik.dk.

HUSK: Arbejder du til daglig foran en computerskærm, bør du for at skåne dine øjne hvert 20. min se væk fra skærmen i 20 sekunder og blinke 20 gange

.

Multifokale kontaktlinser

78 pct. af danskere, der bruger multifokale kontaktlinser, angiver, at de er tilfredse med løsningen. Linserne er indrettet i zoner lige som flerstyrke briller, men fordelen ved denne slags kontaktlinser er, at de - modsat brillerne - følger dit øje i den retning, du kigger. Det vil sige, at du kan læse avis, køre bil og surfe på internettet, uden at du skal vende og dreje hovedet eller skifte mellem køre- og læsebriller.

Har man ikke tidligere brugt kontaktlinser, kan det kræve en smule tilvænning. Multifokale linser er dyrere end almindelige kontaktlinser på grund af det komplicerede design.

Koster fra ca. 400 kr.

Monovision-linser

Er en type linse, hvor man bruger det ene øje til at se langt, og det andet til at læse med. Mange synes, at det kan være ubehageligt og svært at vænne sig til, mens andre godt kan tolerere det. I løbet af de seneste fire-fem år er det derfor blevet mere normalt at anvende multifokale linser, der har flere styrker i begge øjne. Mono-vision linserne er en billigere løsning end de multifokale.

Koster fra ca. 138 kr.

Multifokale briller

58 pct. af danskere, der bruger multifokale briller, angiver, at de er tilfredse med løsningen. Det vil sige en brille med flere styrker (glidende overgang), så du kan både kort og lang afstand. Ulempen ved denne type brille kan være, at der er en vis tilvænningsperiode, hvor mange af de ting, du ubevidst gjorde før pludselig bliver noget, du tænker over. For eksempel når du går ned ad trapper, kan du ikke bare kigge ned på trinene, fordi de nu vil syne slørede pga. forskellen i styrken i glassene. Brillen kan desuden være en forhindring i forhold til sport.

Priserne varierer meget afhængig af, hvilken type glas og stel man ønsker. Også bredden af læsefelt, antirefleksbehandling og hærdning har indflydelse på, hvor mange penge du må slippe.

Fra ca. 3300 kr. til 11.200 kr.

Kombination af multifokale briller og kontaktlinser

Det kan være en fordel at bruge både briller og kontaktlinser, da du derved får dækket alle dine behov. Linserne kan f.eks. være gode til sport, skiture eller strandferier - mens brillerne kan være gode til at aflaste ved sygdom, den tørre luft i et fly eller hvis man bare skal slappe af derhjemme. 100 pct. af danskere, der bruger en kombinationsløsning (multifokale briller samt multifokale kontaktlinser) angiver, at de er tilfredse med løsningen.

Linseoperation

Ved en operation for alderssyn (såkaldt RLE-behandling) får man udskiftet øjets egen linse med en ny flerstyrke-linse, som gør, at man igen kan se godt på forskellige afstande. Den multifokale linse bliver i øjet hele livet og skal derfor ikke udskiftes. Operationen tager ca. 10 min, alt efter om det er et eller begge øjne, der skal opereres. Komplikationer er yderst sjældne, men der kan opstå infektioner, blødning eller hævelse på nethinden. Efter operationen bliver du typisk brillefri, enkelte kan have brug for en tillægsbrille i særlige situationer.

Operationen koster ca. 42.000 kr.

Kilde: Optiker Bo Lauenborg, data fra Megafon m.fl.

Din evne til at stille skarpt og fokuere måles i antallet af DIOPTRIER. Fra barnsben har man typisk 14 dioptrier, hvilket betyder, at man kan stille skarpt og forkusere på alle afstande. Med alderen reduceres evnen til at stille skarpt og fokusere, og når du bliver 60 år, har du kun 1 ud af 14 dioptrier.