Det professionelle fodbold-Danmark er under mistanke for at leje sig ind på kommunale stadion uden at betale markedsprisen. Derfor er kommuner og klubber i disse måneder under Konkurrencestyrelsens lup.



Styrelsen, der mest er kendt for sin jagt på store ulovlige kartelsamarbejder som plast-, rør- og elkartellet, kulegraver nu, hvilke af de store fodboldforretninger der betaler markedslejen på de kommunale stadion, og hvem der i strid med lovgivningen har snablen i skatteborgernes lommer.

Det bekræfter kontorchef Hans Kierkegaard.

»Indenrigsministeriet og tilsynsrådene har bedt os om at kigge på prisdannelsen, og hvordan man kan vurdere markedsprisdannelsen på stadionleje,« siger Hans Kierkegaard.

Tirsdag fik Folketingets kommunaludvalg en redegørelse fra Indenrigsministeriet om de meget forskellige lejevilkår, profklubberne har i de forskellige kommuner. Heraf fremgår det, at den kommunale leje varierer fra 30.000 kr. til 2,8 mio. kr. årligt.

Hvis lejen ikke er fastsat på markedsvilkår, kan der være tale om ulovlig støtte. I tilfælde af krav om tilbagebetaling kan de milde kommunale gaver blive en bombe under økonomien i dansk fodbold, der i forvejen plages af alvorlige pengeproblemer i klubberne.

Revisor Jesper Jørgensen fra Deloitte & Touche råder Konkurrencestyrelsen og politikerne til at fare med lempe over for klubberne.

Selv er han en af landets førende eksperter på økonomien i fodboldklubberne. Samtidig er han revisor for konkurstruede Lyngby FC.

»Det er bestemt ikke ligegyldigt for den enkelte klub, hvad klubben betaler i leje. Men det er meget svært at gøre op, hvad markedslejen for et stadion er.

Ofte vil der kun være én interesseret lejer, og man skal passe på med at sammenligne det med en almindelig ejendomsinvestering, hvor man kunne forvente et afkast på seks til syv procent,« siger Jesper Jørgensen.

Paradoksalt nok er det lejen hos en af de klubber, der formentlig betaler den højeste leje i landet, nordjyske AaB, der har fået karteljægerne til at gå ind i sagen.

Tilsynsrådet for Nordjyllands Amt har bedt Konkurrencestyrelsen om at vurdere, »om kommunen ved den indgåede kontrakt har forlangt en leje, der må anses for fastsat på markedsvilkår«. Det sker på baggrund af en konkret undersøgelse af, om lejeaftalen mellem AaB og Aalborg Kommune er lovlig.

Konkurrencestyrelsen har bedt de berørte klubber i Superligaen og 1. division om at redegøre for en række forhold, herunder oplyse beløb for den årlige leje, anvendelse af stadion, oversigt over antal betalende tilskuere til hjemmekampe, billetpriser og meget mere.

Konkurrencestyrelsen er i færd med at behandle svarene fra klubberne og forventer at komme med en udtalelse til Tilsynsrådet for Nordjyllands Amt i løbet af et par måneder.