Man skal turde udfordre sig selv – også når det handler om at rejse, mener Tobias Hamann-Pedersen, som vandt DRs »Den Store Bagedyst«, der nu skal lave en række rejseprogrammer, hvor kager også får en rolle.

Der var selvfølgelig en kage involveret i en af 26-årige Tobias Hamann-Pedersens bedste rejseoplevelser. Men det var nu ikke én, vinderen af DRs ’Den Store Bagedyst’, selv havde bagt, og den var også af noget mere ydmyg karakter end de imponerende kage-mesterværker, vi fik at se i den populære bagekonkurrence.

»For nogle år siden faldt jeg i snak med en dansk pige ombord på et fly hjem fra Serbien, som jeg havde besøgt. Undervejs fløj vi over Ukraine og blev enige om, at dér skulle vi da prøve at rejse hen sammen, selv om vi altså ikke kendte hinanden i forvejen.

Og det gjorde vi så. Vi besøgte blandt andet byen Donetsk og endte sammen med nogle andre unge oppe på taget af en forladt 15-etagers boligblok, hvor vi sad og nød udsigten over byen og spiste en roulade fra en af de ukrainske unges fars kagefabrik.«

Netop den slags anderledes oplevelser, hvor det ikke er de sædvanlige turistattraktioner, men derimod samværet med andre mennesker, der er i fokus, er typisk for Tobias Hamann-Pedersens måde at rejse på.

Programserien kommer formentlig til at hedde »Tobias på eventyr«.
Programserien kommer formentlig til at hedde »Tobias på eventyr«. Foto: Iris
Vis mere

»Min første store rejse var lige efter gymnasiet, hvor jeg havde sparet sammen til en enkeltbillet til Sydamerika. Jeg tog bare afsted og var helt åben omkring, hvad der så skulle ske – jeg havde ikke lagt nogen faste planer for turen på forhånd,« siger han til BT Rejser: »Jeg kan godt lide bare at gå hen og banke på folks dør og så se, hvad der kommer ud af det.«

Rejseprogrammer på TV

Den spontane måde at tilrettelægge sine rejser på må Tobias Hamann-Pedersen dog lægge på hylden i de næste måneder, hvor han skal lave en række rejseprogrammer for DR.

Læs også:

Indholdet i programserien, der formentlig kommer til at hedde »Tobias på eventyr«, er endnu ikke fastlagt i detaljer, men den kommer til at kombinere nogle af de ting, som Tobias Hamann-Pedersen holder allermest af, nemlig mødet med andre kulturer samt mad og kager.

»Jeg har som regel skulle rejse meget billigt og har derfor ofte arbejdet undervejs og boet privat hos lokale familier i stedet for at bruge penge på et hotel, og så er det jo helt naturligt, at man hjælpes ad omkring maden.

Tobais' rejsefilosofi er improviserede rygsækture til eksotiske lande.
Tobais' rejsefilosofi er improviserede rygsækture til eksotiske lande. Foto: Iris
Vis mere

Det er både hyggeligt og giver et godt indblik i, hvordan man lever forskellige steder. Og så har det jo givet mig masser af inspiration omkring både ingredienser og arbejdsmetoder, som jeg har kunne bruge sidenhen,« siger han.

En inspiration, som seerne flere gange så udmøntet i spændende kager og brød i »Den Store Bagedyst« - eksempelvis da Tobias Hartmann-Pedersen anvendte den berygtede malaysiske »stinkefrugt« durian i en creme i et spinatkage.

Gå den modsatte vej

Nu kunne man jo så forledes til at tro, at Tobias Hamann-Pedersen mener, at de improviserede rygsækture til eksotiske lande er den eneste rigtige måde at rejse på. Men det er langt fra tilfældet.

»Jeg synes, at alle forskellige former for rejser har noget at tilbyde, og jeg kan ikke sige, at der er nogen slags, som jeg ikke har lyst til at prøve. Jeg har skrevet en del rejseartikler for Jyllands-Posten, og der har jeg været afsted på helt almindelige rejser, som læserne kan købe hos et rejsebureau.

Læs også:

Det kan jeg også rigtig godt lide, for så kan man i højere grad bare slappe af os nyde det, og hvis der er en god guide med, kan man jo få en større indsigt i de steder, man besøger, på deres historie, og den kultur, man møder,« siger Tobias Hamann-Pedersen.

Han opfordrer derfor folk til at gøre op med vanetænkningen og gøre det modsatte af det, de plejer, for at få nye oplevelser:

»Hvis du plejer at tage på charterferie, jamen, så tag af sted på en rejse, hvor udfordringen er at turde planlægge så lidt som muligt. Og hvis du normalt tager af sted på helt uorganiserede ture, så prøv at købe en pakkerejse og se, hvad du så oplever.«

Tobais' rejser

Tobias Hamann-Pedersen har været vild med at rejse, siden han som dreng kørte med sine forældre ned gennem Europa i et folkevognsrugbrød.

Han har rejst over det meste af verden og på mange forskellige måder. Blandt andet har han cyklet hele vejen fra Silkeborg til Tyrkiet – »...og det var ikke sjovt, når jeg blev jagtet af gadehunde, så var det bare op i pedalerne.« – og han har som vinder af en konkurrence hos Jysk Rejsebureau rejst jorden rundt i 135 dage med alle udgifter betalt mod til gengæld at blogge om sine oplevelser undervejs.

Tobias har desuden leveret rejseartikler til Jyllands-Postens rejsetillæg Explorer.