Man går sjældent galt i byen med et nybagt fransk baguette, og i Paris har en række bagere indrettet sig som caféer, så nu kan man nyde sit brød på stedet serveret med en velduftende kaffe.

1. En international succes

Hvad: Le Pain Quotidien
Hvor: 18, rue des Archives, 4. arrondissement
Metro: Hôtel de Ville 

Når belgiske Alain Coumont tænker tilbage på sin barndom, husker han især søndagene, hvor han i timevis kunne stå på en stol og betragte sin bedstemor bage brød. Minderne har han taget med sig ind i voksenlivet, og da han en dag besluttede at genoplive bedstemoderens glemte brødopskrifter, åbnede han bageriet Le Pain Quotidien. 

I dag har foretagendet udviklet sig til en verdensomspændende kæde af bagerier, kendt for sin brunch, der spises i byer som Tokyo, Mumbai, Bruxelles og Paris. Konceptet? At servere rustikt og naturligt hverdagsbrød på en simpel base af mel, vand og salt. Alt er økologisk, æltet og formet i hånden og bagt samme dag i traditionelle stenovne, hvilket giver brødet en sprød skorpe og en blød krumme. 

Men et besøg på en af kædens caféer kan være en bekostelig affære, for det er svært at vælge mellem de mange lækre tærter, salater og omeletter, der serveres med et udvalg af nybagte brød leveret direkte fra bageriet bagerst i butikken. Kast dig ud i den store prøvesmagning, men husk at gemme plads til desserten, for det er et must at prøve den frisk hindbærtærte, den tunge chokoladekage eller den tykke brownie med hvid chokolade. Og får man smag for de søde sager, bør man erhverve sig et glas eller to af bageriets populære smørepålæg lavet af mørk belgisk chokolade. Det kan man altid finde plads til i kufferten.

Info: lepainquotidien.fr


2. Hipt og moderne

Hvad: Rose Bakery
Hvor: 30, rue Debelleyme, 3. arrondissement
Metro: Filles du Calvaire 

Det har taget sin tid, men i Paris er man langt om længe begyndt at sætte pris på caféer, der er mere rå og cool i deres udtryk end de traditionelle franske bistroer. Rose Bakery er et af disse nye, trendy spisesteder, der med sin moderne glasfacade og minimalistiske indretning skiller sig markant ud fra hovedstadens klassiske art nouveau-caféer med sukkerrørsstole på fortovene og tjenere i hvide skjorter. 

Det er franskmanden Jean Charles Carrarini og hans engelske hustru Rose, der med dette travle, moderne og hippe bageri har skabt et lækkert og glutenfrit alternativ til de smarte parisere. Rose Bakery er på én gang en tesalon, frokostcafé og delikatesseshop med et velassorteret udvalg af økologiske honninger, fuldkornsbrød og eksotiske frugtjuices.

Salt, sødt, koldt og varmt kan alt sammen spises her eller tages med hjem. Menukortet byder på retter som salater, risotto og suppe serveret med lune baguettes og rustikke rugbrød. Til dessert kan man fortabe sig i søde sager som rabarber-crumble, brownies og scones med syltetøj, og alt kan nydes med den største fornøjelse for ingredienserne er økologiske og hentet fra lokale producenter. 

Brød og kager skæres og anrettes bag disken, så de nysgerrige kan følge med i, hvordan retterne bliver til, inden man sætter tænderne i de appetitlige lækkerier, der er skabt ud fra et miks af franske og britiske bagertraditioner.


3. En brødpause på terrassen

Hvad: Joséphine
Hvor: 69 avenue Marceau, 16. arrondissement
Metro: George 5

Det er tidlig morgen hos bageriet Joséphine, og ved de høje barborde langs panoramavinduerne har et par velklædte parisere installeret sig med deres bærbare computere og et lille assortiment af nybagte godter. Mens de tapper løs på tastaturerne, vimser bagerjomfruen lydløst rundt bag disken og anretter den første ovnfuld brød i små kurve. 

Men inden længe begynder kvarterets beboere at strømme ind af døren for at hente deres morgenbaguette. Snart fyldes lokalet af en livlig snak, der blander sig i luften med duften af varme brød, sprøde croissants og nybrygget kaffe. Man skal være standhaftig for at modstå bageriets lækkerier, og de fleste kunder går da også ud af butikken med mere i hænderne. end de kom efter.

Joséphine ligger kun et stenkast fra Avenue des Champs- Élysées, så man kan passende nyde sin frokost her, når man er færdig med at shoppe på den verdensberømte gade. Bageriet er udført i varme nuancer med træ-sveller på endevæggene og en førstesal indrettet med små tomandsborde og direkte kig ud til bagerbutikken i stueetagen. I kølerdisken finder man franske oste, kolde juices og søde yoghurter, og bag disken ligger et stort udvalg af brød skabt af lige dele tradition, autenticitet og kreativitet. 

Når vejret er til det, bør man installere sig under en parasol på bageriets terrasse og bestille en sandwich med soltørret skinke, langtidslagret comté og modne figner skyllet ned med en friskpresset citronade. Bon appétit!Info: 

Info: josephine-boulangerie.com


4. Landsbybeværtning midt i Paris

Hvad: Coquelicot
Hvor: 24 rue des Abbesses, 18. arrondissement
Metro: Abbesses

Hos Coquelicot er der ikke gjort meget ud af interiøret, og stedet kunne lige så vel have været den lokale beværtning i en lille fransk landsby langt væk fra lands lov og ret. Men ikke desto mindre ligger Coquelicot altså midt i Paris kun få skridt fra Sacre Coeur i et kvarter, der vrimler med studerende på de mange fortovscaféer. 

Men hvad der tabes på indretningen, vindes på brødet. Her bages alt fra økologiske sandwichbrød til baconbrød, rosinboller og tre slags baguette. Til den store sult tilbydes brunch bestående af laks, æg, yoghurt og frugtsalat serveret med nybrygget kaffe og lune brød efter eget valg. 

Bageriet ligger på en bakke, så de vakkelvorne cafeborde på fortovet hælder en smule, men at kaffen løber over, når man stiller den fra sig, gør ikke noget, det er blot en del af charmen. Alt brød laves samme morgen af bagerens tre ansatte, hvilket efterhånden er en usædvanlighed i Paris, hvor mange bagere er nødsagede til at købe deres brød fra store producenter. Men hos Coquelicot har man prioriteret autenticitet og nærvær over masseproduktion, og det mærkes øjeblikkeligt, når man træder ind i butikken, hvor stemningen er varm og venlig. 

Hver sjette måned skiftes brødopskrifterne ud, så udvalget tilpasses sæsonen, men selvom man altid finder mange appetitvækkende brødsorter bag disken, er Coquelicot frem for alt kendt for sit baguette bagt efter franske traditioner.

Info: coquelicot-montmartre.com


5. Et utraditionelt bageri

Hvad: Bread & Roses
Hvor: 25 rue Boissy d’Anglas, 8? arrondissement
Metro: Concorde

Med sine rene linjer, moderne look og rå murstensvægge hører Bread & Roses til den nye generation af hippe caféer i Paris. Indretningen er lys og afdæmpet, og klientellet spænder vidt lige fra kvarterets studerende over modebevidste mødre til ældre herrer gemt væk bag deres aviser. 

Og Bread & Roses tilbyder da også noget for enhver smag. For her spilles på alle tangenter, og kun fantasien sætter grænser for, hvad et bageri kan tillade sig at servere, så skulle trangen til østers, hummer eller kaviar melde sig, kan man roligt blive siddende. På menukortet findes nemlig et stort udvalg af dyre fornøjelser, der anrettes med stil og nydes bedst med et glas Champagne. 

Men selvom nogle af retterne ligner noget fra en femstjernet gourmetrestaurant, må man ikke glemme, at Bread & Roses først og fremmest er et bageri. Caféen byder  på 24 forskellige slags brød, bagt efter traditionelle metoder og af økologisk mel. For eksempel finder man søde frugtbrød med abrikoser, franskbrød med honning, korsikanske nøddebrød og sågar irske sodavandsbrød.

Er man ikke lige i humør til dyre skalddyr og Champagne, kan man naturligvis også bestille mere traditionelle retter som svampeomelet, tærte med gedeost eller sandwiches med italiensk pastrami – alt sammen tilpasset sæsonens bedste råvarer og tendenser. Og til dessert står den på eksotiske tesorter og søde tærter i alle afskygninger: chokolade, citron, hindbær, pære, you name it.

Info: breadandroses.fr

Læs også: Guide: 24 timer i Paris