Hvorfor har The Economist i år udråbt Schweiz som verdens bedste land at blive født i? Vi brugte et døgn på at finde svaret.

11.00
Vi venter utrolig kort tid ved rullebåndet, før vores bagage triller forbi. Zürich Lufthavn er lige som alt andet i Schweiz effektivt, og skilte viser os let hen til toget og ind mod »Hauptbahnhof« ti kilometer væk. Med knivskarp præcision ankommer togene hvert 10. minut. Vi når at købe et 24 timers ZurichCARD turistpass til 24 schweizerfranc, (145 kroner), Med det får vi ubegrænsede muligheder for at springe på tog, sporvogne og busser og får rabat til flere butikker og restauranter.

11.30
Fra den smukke gamle banegård spadserer vi ned ad en af verdens dyreste indkøbsgader, Bahnhofstrasse, (I 2011 blev den vurderet til at være verdens tredjedyreste), hvor Prada, Chanel og alverdens andre eksklusive high-end butikker glimter om kap med de mange juveler- og urbutikker. Selv om der kun er 390.000 indbyggere i Zürich, er der et kosmopolitisk byliv med stilfuldt klædte folk, der slentrer forbi de massive, middelalderlige bygninger. Gaden bliver ikke mindre fascinerende af, at rygterne siger, at man spadserer oven på det pureste guld. Flere schweiziske banker har deres hovedsæde her, og alt guldet ligger under fortovet.

12.00
Bahnhofstrasse er lidt under halvanden kilometer lang, så pludselig er vi på Paradeplatz, og igen bliver vi mindet om, at vi er i en finansby: Her ligger United Bank of Switzerland, UBS, og Credit Suisse som to mastodonter. En mand spiller på et medbragt klaver foran Hermés-butikken og i krydset ligger en af byens stoltheder: Confiserie Sprüngli, der er kendt for sine hjemmelavede delikate chokolader og de såkaldte »macarons Luxemburgerli«. Vi snupper en kaffe i solen med et par delikate »Luxemburgerli«, der smelter på tungen. 

Info: Sprüngli, Bahnhofstrasse 21

13.00
Naturen og Zürichs blanding af landsbystemning og storby er en af grundene til, at Monocle valgte Zürich som favoritby i 2012. Her fra enden af Zürich søen er der udsigt til »guld- og sølvkysten«. Der er en del snobberi i ordet, da guldkysten er synonym for, at her bor folk med flere penge, og sølvkysten først får skygge om aftenen. (Den nye schweiziske statsborger Tina Turner bor naturligvis også på Guldkysten). Vandet i både Zürich søen og Limmat floden er helt rent, så om sommeren er der gang i badeanstalterne, men i dag nøjes vi med at drikke det fra de mange springvand i byen.

Info: Quaibrücke

14.00
Vi går forbi Grossmünster med de enorme tvillingetårne, hvor det er muligt at gå 187 trappetrin op og få en fantastisk udsigt ud over Zürich med bjergene og søen bag ved som kulisse. 

Info: Grossmünster, Grossmünsterplatz - grossmuenster.ch

15.00
Fraumünster på den anden side af floden er berømt for kunstneren Marc Chagalls enorme glasvinduer, der skal ses inde fra Kirken. Vi kigger ind – smukt – og går så videre gennem den gamle bydel, hvor brosten og de smukkeste gamle farverige bygninger omringer os i bl.a. Augustinergasse.

16.30
I forhold til sin størrelse har Zürich mange museer – omkring 50 – samt teatre, en smuk opera og en masse koncertsteder. Der er med andre ord rig lejlighed til at se smuk arkitektur. Vi vælger Landesmuseum, der er et renæssanceslot lige bag Zürich Hovedbanegård og ud til Limmat floden. Bygningen er fra 1730 og oser af storhed og har en smuk slotshave lige udenfor. Vi ser en udstilling om pressebilleder fra 1940 op til i dag, der blandt andet kommer ind på parken bag Landesmuseum. Den fremstår i dag ren og pæn, men for 20 år siden var parken fyldt med narkomaner og der lå sprøjter overalt. 

Info: Landesmuseum Zürich, Museumstrasse 2 - nationalmuseum.ch

19.00
Selv om Zürich er bankernes by, er den også kontrasternes by. Ved at springe på sporvognen mod Helvetiaplatz står vi nu midt i et multietnisk område, hvor der er eksotiske restauranter og barer. Vi får en hurtig drink på Volkshaus, hvor der er rød- og blåternede duge på bordene og en superhyggelig lokal stemning. 

Stauffacherstrasse 60 - restaurantvolkshaus.ch

21.00
Den velbesøgte asiatiske restaurant Lily’s ligger længere nede ad Langstrasse.De minimalistiske bænke er tætpakket med spisende gæster, alligevel lykkedes det os relativt hurtigt at få plads ved et af langbordene, hvor vi bestiller green curry med ris og kylling i kokosmælk samt en omgang nudler med grøntsager. Vi afbrydes indimellem af varmen fra flammerne fra det fritstående køkken, der er midt i rummet. Det er muligt at få et måltid aftensmad til 150 kroner her, og netop det billige prisleje er med til at gøre restauranten populær.

Lily’s – Langstrasse 197 - lilys.ch

23.00
Mætte går vi videre mod Zürich West, der ligger ved Hardbrücke Station, Området er det mest trendy sted at gå ud i Zürich netop nu, og der er fyldt med mennesker og barer. Vi starter ved LaSalle, der også sælger cykler. Her får vi et slag bordfodbold og et glas rødvin ved et af de mange rustikke borde og beundrer rummet, der bl.a. er dekoreret med cykler i loftet. 

Senere tager vi videre til Frau Gerold’s Garten, hvor der er musik og drinks under åben himmel. Om vinteren foregår det hele under et stort telt. 

Info: Schiffaustrasse 4 - lasalle-restaurant.c, Geroldstrasse 23/23a - fraugerold.ch 

Kl. 10
Søndag er »ruhe-tag« (stille-dag), og dagen, hvor de fleste schweizere tager ud i bjergene eller besøger deres familie. De fleste, der bliver i byen, spiser brunch. Derfor starter vi dagen hos Babu’s Bakery & Coffeehouse med hjemmebagte boller og chokoladespecialiter. Den søde tjener bag baren skifter let frem og tilbage mellem engelsk og tysk, eller »schwyzerdütsch«, som der tales i den tysktalende del af Schweiz. De fleste schweizere taler i øvrigt flydende engelsk, så det er intet problem, hvis det tyske ordforråd er lidt støvet.

Info: Löwenstrasse 1

12.00
Herefter er det bare om at komme ud i bjergene. Hvis tiden er knap, så spring på sporvogn S10 fra hovedbanegården (gratis med ZürichCard), der kører direkte op til Üetliberg, hvor man får frisk bjergluft og den smukkeste udsigt ud over Alperne. Her på toppen sunder vi os efter de mange indtryk, der efterlader Zürich som en by i balance: Hvor der er rent drikkevand fra utallige springvand i byen, bjerge og natur lige rundt om hjørnet, god gastronomi, og optimale transportmuligheder. Desuden konkluderede The Economist, at Schweiz er det perfekte land at blive født i, fordi det er det land, hvor der er de bedste muligheder for at få et sundt, sikkert og indholdsrigt liv. Grunden til alt dette skyldes, at Schweiz i 500 år har haft fred og demokrati, lyder det fra The Economist.

Info: uetliberg.ch

Læs også: Guide: Drop de klassiske storbyer