Socialdemokraterne fører borgerlig politik, når de varsler velfærdsreformer. For det bliver de nødt til, vurderer samfundsforsker.

Når Socialdemokraterne er klar til at reformere velfærdsområdet og lover, at »intet er helligt«, så bevæger de sig ind på oppositionens territorium.

Og det er umuligt at gøre andet, vurderer Johannes Andersen, der er lektor på Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet.

- I nullerne førte den liberal ledet regering socialdemokratisk politik, og nu fører den nye borgerlig politik. Begge positioner har været tvunget til at flytte sig, og det er umuligt at føre politik ud fra et klassisk liberalt perspektiv eller et klassisk socialdemokratisk perspektiv, siger han.

Og det skyldes i høj grad, den måde som velfærdssamfundet er organiseret på. Samtidig med at befolkningen kræver service for den enkelte, forventer den også, at der er valgfrihed for den enkelte i forhold til den offentlige sektor.

- Den moderne vælger tænker kombinationen af noget borgerligt med noget socialdemokratisk. Derfor tænker regeringen nu på, hvordan vi finder en kombination, der rammer de her vælgere, siger Johannes Andersen.

Lektoren finder det tankevækkende, at Socialdemokraterne tager skridtet fuldt ud og blander en borgerlig tankegang med den klassiske velfærdstankegang, som partiet hidtil har stået for. Men det er nødvendigt, vurderer han.

- Der er vokset en stor vælgergruppe frem, som består af middelklassevælgerne omkring midten. De ønsker lidt liberalisme i form af flere valg i den offentlige sektor, men også socialdemokratisme i og med, at de gerne vil betale skat og bidrage til fællesskabet, siger Johannes Andersen.

- Det er en gruppe vælgere, som man skal have fat i, hvis man vil have flertal.

Derfor er det svært at holde fast i den klassiske socialdemokratiske politik, understreger samfundsforskeren.

- Det er rigtig svært at se forskel på rød og blå. Og det har det været rigtig længe, slutter Johannes Andersen.

Fredag meldte Socialdemokraterne ud, at de er parat til at sætte hele indretningen af velfærdsstaten til debat, og at intet er helligt i kampen for at finde en holdbar løsning.

Socialdemokraternes oplæg kommer ganske kort efter, at partiets formand for KL, Jan Trøjborg, foreslog reformer, der blandt andet sigtede mod en afskaffelse af SUen til unge på kandidatuddannelserne samt en folkepension, der stiger i takt med pris- og ikke lønudviklingen.