Statsminister Helle Thorning-Schmidt vil lægge pres på kollegaerne i EU, når der tirsdag er klimatopmøde i New York. EU skal fortsat gå forrest i klimadiskussionen, siger hun.

FN: Tirsdagens klimatopmøde i forbindelse med FNs generalforsamling i New York er ikke bare tom snak om, at vi skal være bedre ved vores klode. Generalsekretær Ban Ki-moon vil øge presset på landene, så de leverer noget reelt på klimakonferencen i Paris i 2015. Og for den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) gælder det om at kræve mere af vores naboer i Europa.

»Det er en dag, hvor vi alle sammen skal diskutere, hvordan vi kommer videre, og det handler om at forpligte hvert enkelt land. Det handler om at have finansiering til de her initiativer. Og for mig handler det også om at lægge pres på de andre europæiske lande, sådan at EU stadig er dem, der går forrest i klimadiskussionen,« siger hun kort tid efter, hun selv har deltaget i en paneldebat i New York om netop indsatsen mod klimaforandringer.

I Danmark er vi måske fødte skeptikere, men i New York bliver den danske statsminister set som leder af et foregangsland, der kan skabe, mere eller mindre, vækst med de rigtige klimaløsninger.

»I Danmark er det lykkedes at nå til et punkt, hvor vi kan have vækst, uden at det betyder større energiforbrug. Og selvom det er noget, vi er vant til i Danmark, så er det stadig ret specielt i mange forskellige lande. Og derfor møder vi stadig spørgsmålet: Hvordan kan det lade sig gøre? Kan investorerne se det interessante i det, og er der job, penge og vækst i det,« siger Helle Thorning-Schmidt.

I paneldebatten, hvor hun deltog sammen med den tidligere amerikanske finansminister Henry M. Paulson, forklarede hun det blandt andet ved at bruge Vestas og eksporten af vindenergi som eksempel.

John M. Paulson roste i øvrigt Helle Thorning-Schmidt for som politisk leder også at forstå »business«.

Der kommer ingen klimaløsninger eller internationale bindende aftaler tirsdag i New York. Men der bliver lagt i kakkelovnen til klimakonferencen i Paris næste år, siger den danske statsminister.

»Det, generalsekretæren vil, er, at lægge maksimalt pres på landene sådan, så vi leverer, når der er klimakongres i Paris i 2015. Der er rigtig mange, der er kommet (til klimakonferencen, red.), og når man kommer, så bliver man også presset til at bruge penge på klimafinansiering, sådan at u-landene kan komme i gang. Men også til selv at forligte sig i sit hjemland. Så jeg er ikke i tvivl om, at det kan have en stor effekt, at vi er her alle sammen,« siger hun.