Statsminister Helle Thorning-Schmidts åbningstale møder kritik fra begge sider af Folketinget. Enhedslisten efterlyser svar til de langtidsledige, blå blok til erhvervslivet.

Stilladset foran facaden var pakket sammen, trappegelænderne nypudsede, og blomsterdekorationerne prydede Christiansborg, da et nyt folketingsår vanen tro blev skudt i gang den første tirsdag i oktober.

Fra talerstolen satte statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kursen for regeringens projekt. En kurs, der skal sikre, at den danske velfærd ikke smuldrer.

- Vi må ikke vågne en morgen og opdage, at gælden har taget himmelflugt, at arbejdspladserne er i fuld fart på vej ud af landet, og at velfærden er truet. Derfor skal vi have modet til at forandre vores samfund i tide, siger Helle Thorning-Schmidt, der peger på uddannelse som et helt central element – eller som hun siger: »den vigtigste vej til nye fremskridt«.

Som varslet lægger regeringen derfor op til en reform, der skal styrke den danske folkeskole.

- Mit mål er, at vores børn skal være den dygtigste generation i danmarkshistorien, lyder ambitionen fra Helle Thorning-Schmidt, der bliver mødt med ros af både rød og blå klasse i Folketinget.

Men da Helle Thorning-Schmidt som afslutning på talen havde råbt »hurra« for Danmark, og landets politikere væltede ud fra folketingssalen og ind i armene på den store flok af ventende journalister, var det så som så med roserne.

Både Venstre, de Konservative og Liberal Alliance kritiserer regeringen for ikke at gøre nok for erhvervslivet.

- Helle Thorning-Schmidt har lige holdt en tale, der koster arbejdspladser, lyder dommen fra LA-leder Anders Samuelsen.

- Det gør den ved, at vi ikke får ændret på de rammer, der er så dårlige, at vi taber arbejdspladser ud af landet hver dag.

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, efterlyser handling.

- Det helt store problem, vi har lige nu og her, er, at vores arbejdspladser fortsat siver, og at man på trods af snak om kickstart er i en situation, hvor beskæftigelsen er faldet med 10.000 personer, siden regeringen kom til, og hvor vi havde negativ vækst i sidste kvartal, siger han.

- Hvis vi skal gøre noget ved det, er der brug for handling lige nu og her. Det er derfor, mit parti har foreslået en erhvervsskattepakke, så vi kan gå i gang med at lette byrderne på dansk erhvervsliv og give danskerne noget optimisme igen, siger Løkke.

Mens Helle Thorning-Schmidt talte inde i varmen, havde fagbevægelsen på et regnvådt langbord på Christiansborgs Slotsplads dækket op med champagne på pap og »dåsetorsk« for at få politikerne til at rette opmærksomheden mod de tusindvis af dagpengemodtagere, der efter nytår står til at falde ud af dagpengesystemet. Og netop denne gruppe fik slet ikke nok opmærksomhed i talen, mener Enhedslisten,

- Det er dybt problematisk, at det problem, som fylder så meget for så mange mennesker i Danmark – fordi de enten er bange for at blive fyret eller er blevet fyret og står til at falde ud af dagpengesystemet – fylder så lidt i talen, siger politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen.

På torsdag er der åbningsdebat.