KØB PLUS!

Økonom erkender dagpenge-regnefejl: Alenlangt fra at ramme rigtigt

Fremtræden økonom erkender nu fejlskøn i beregninger, som topministre har brugt som svar på kritik af dagpengereformen.

Argumentet har været fra både statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) og kulturminister Marianne Jelved (R), at kun få ledige vil miste deres dagpenge, fordi de vil gå på kompromis i jobsøgningen, når dagpengene er ved at slippe op.

Men fagkundskaben har skudt langt ved siden af målet i den nuværende situation, lyder det fra Michael Rosholm, netop afgået vismand i Det Økonomiske Råd og professor i økonomi ved Aarhus Universitet. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten lørdag.

- Jeg troede på de skøn, vi havde, men vi var alenlangt fra at ramme rigtigt, siger han til avisen.

Mørkemanden fik ret - igen

Joachim B. til dagpengetruede: I må finde andre veje

Erkendelsen kommer, efter at Beskæftigelsesministeriet torsdag markant opjusterede skønnet over, hvor mange ledige, der står til at ryge ud af dagpengesystemet i det første halve år af 2013. Tidligere lød vurderingen på 7.000-12.000 personer. Nu ventes 17.000-23.000 personer at miste deres dagpenge.

- Situationen taget i betragtning skal vi tænke over, hvor realistisk det er, at ledige finder et arbejde, inden dagpengene ophører. Det vil mange af os sikkert nærstudere i løbet af det næste halve års tid for at finde ud af, hvad det egentlig var, der skete, siger Michael Rosholm til avisen.

Økonom: Mette Frederiksen er malet op i et hjørne

Den nyslåede økonomiske vismand Michael Svarer forklarer over for Morgenavisen Jyllands-Posten, at den markante opjustering fra regeringen kan skyldes konjunkturerne, eller at den motivationseffekt, man havde forventet, ikke har været så stor som forventet.

BNB