LO-toppen er kommet på overarbejde for at redde stumperne efter de kuldsejlede trepartsforhandlinger. Midt i skuffelsen over, at regeringen aflyste forhandlingerne, er der også selvransagelse internt.

Det kan igen ende i lange diskussioner, når fagbosser og forbundsformænd tirsdag morgen tropper op på Islands Brygge til møde i LOs daglige ledelse. Det skriver Ugebrevet A4.

LO-formand Harald Børsting, Dansk Metalsforbundsformand Thorkild E. Jensen, 3Fs formand Poul Erik Skov Christensen og en håndfuld andre forbundsformænd ønsker at komme tilbage til forhandlingsbordet, men er stadig forslåede efter, at finansminister Bjarne Corydon (S) fredag gjorde kort proces og aflyste trepartsforhandlingerne. De forhandlinger, der ellers skulle finde løsninger på en række store problemer på det danske arbejdsmarked.

Nu er flere af problemerne vokset større, og frem for alt er der opstået helt nye udfordringer, mener forbundsformændene. For ud over, at samtlige emner fra trepartsforløbet fortsat ligger uløste hen, har det forliste trepartsforsøg også skabt sår og ærgrelse, der skal heles. Og oven i det taler flere af fagbevægelsens topfolk helt åbent – og fuld af bekymring - om, at det er den hæderskronede danske model, der er på spil i det arbejde, som nu ligger på mødebordet på 5. sal i LO-bygningen.

Forbundsformand for HK Danmark Kim Simonsen, der også har plads i LOs daglige ledelse, lægger ikke skjul på, at både den danske model og LO-fagbevægelsen er alvorligt udfordrede på baggrund af sammenbruddet i trepartsforhandlingerne.

- Lige i øjeblikket udstiller vi os ikke som en af de allerstærkeste organisationer i Danmark. Men jeg har tidligere været nede 1-0 i en fodboldkamp og så vundet 3-1. Lad os nu lige klappe hesten, siger Kim Simonsen til A4.

Ligesom flere andre forbundsformænd vil han gerne tilbage til forhandlingsbordet og mener, at Bjarne Corydon var meget hurtig på aftrækkeren, da han sløjfede alle programsatte trepartsmøder.

Også forbundsformand for Danmarks største fagforbund, 3F, Poul Erik Skov Christensen, vil gøre alt, hvad der er muligt for igen at kunne forhandle de centrale emner, der ellers skulle have været afgjort under trepartsforhandlingerne. Men det bliver ikke let.

- Der er jo ikke noget forhandlingsbord nu. Men emnerne er jo stadigvæk lige vigtige, og vi vil gøre alt for at påvirke de konkrete forhandlingsforløb, der kan gavne vores medlemmer. Jeg er stadigvæk ærgerlig over, at det ikke lykkedes os at lave et historisk uddannelsesløft for de ufaglærte, som kommer under pres på fremtidens arbejdsmarked. Jeg er stadig ærgerlig over, at ikke fik gjort en kanon indsats i forhold til social dumping og ærgerlig over, at vi ikke fik gjort noget i forhold til et arbejdsmiljø, der giver vores medlemmer syv færre år på arbejdsmarkedet, siger han til A4.

BNB