Læs her, hvad regeringens 2020-plan kommer til at betyde for din pengepung, hvad enten du er ung eller gammel.

Du får ingen efterløn, du skal være længere tid på arbejdsmarkedet og du får mindre i SU.

Det er nogle af konsekvenserne i regeringens såkaldte 2020-plan, hvis den bliver ført ud i livet.

Et centralt element i planen er, at efterlønsalderen gradvist vil blive sat op fra 2014. Og efterlønnen afskaffes helt for alle, som ved udgangen af 2010 var under 45 år.

- De penge, man allerede har indbetalt, får man tilbage. Men det er klart en forringelse for dem, som har tænkt sig at gå på efterløn, for efterlønnen er meget attraktiv, siger privatøkonom Las Olsen fra Danske Bank.

Udskydelsen af efterlønsalderen gælder for alle, som ved årsskiftet var fyldt 45 år, men endnu ikke 57 år.

Når efterlønsalderen gradvist bliver sat op, bliver årene på efterløn også færre.

Hvis du ved udgangen af 2010 var 55 eller 56 år gammel, er efterlønsperioden uændret på fem år. Men hvis du ved årsskiftet var mellem 45 og 54 år bliver din efterlønsperiode mellem 1 og 4,5 år - ændringerne er størst for de yngste og mindst for de ældste.

Ud over udfasningen af efterlønnen vil regeringen hæve folkepensionsalderen gradvist fra de nuværende 65 år til 67 år.

Hvis du ved udgangen af 2010 var mellem 50,5 og 56 år vil din folkepensionsalder øges med et halvt til to år. For personer over 57 år pilles der ikke ved pensionsalderen.

Hvis du er under 50,5 år sker der heller ingen ændringer i forhold til Velfærdsaftalen fra 2006.

Regeringens 2020-plan vil også påvirke den yngre generation. Hvis du som studerende på en ungdomsuddannelse bor hjemme, vil du ikke længere få SU.

Derudover skal du tænke dig om en ekstra gang, hvis du har planer om at bruge et "fjumreår" i løbet af din videregående uddannelse. Regeringen vil nu kun give SU til uddannelsens normerede tid.

Til gengæld får du en bonus, hvis du bliver hurtig færdig med studiet.

- Hvis man gennemfører en uddannelse på 4,5 år, der er normeret til at vare 5 år, får man en bonus på godt 32.000 kroner. Meningen er de studerende skal blive hurtigere færdige, siger Las Olsen.

De politiske forhandlinger om 2020-planen begynder på fredag.

/ritzau/