Økonomi-og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) vil have vismændene til at kontrollere, at stat, regioner og kommuner holder budgetterne.

Økonomi-og indenrigsministeren vil ikke nævne konkrete eksempler på, at vi ikke har kunnet have tillid til, at politikere i stat, regioner og kommuner bruger pengene, som de har lovet.

- Det handler ikke om, at 'tillid er godt, men kontrol er bedre'. Jeg vil hellere sige, at tillid er godt, men forudsætter åbenhed om, hvad der sker, siger Margrethe Vestager.

Udtalelsen kommer i forlængelse af regeringens ønske om at indføre en 'Budgetlov', der skal vedtages i Folketinget og dermed får grundlovslignende status.

Formålet med loven er at sikre en stram udgiftsstyring, indføre faste udgiftslofter og skærpe kontrollen med, hvordan pengene bliver brugt.

Et formål som ledende repræsentanter for kommuner og regioner har kaldt for 'et fuldstændig afsindigt tilbageskridt for det kommunale selvstyre', sammenlignet med den økonomiske forvaltning i Sovjetunionen og truet med at det kan gå ud over de årlige økonomiforhandlinger mellem regeringen og kommuner/regioner.

- Jeg kan slet ikke forstå kritikken. Budgetterne skal ligesom i dag overholdes for kommuner og regioner som helhed. Her vil KL fortsat få en kæmpe opgave med at få lagt et samlet puslespil, fordi nogle kommuner bruger mere og nogen bruger mindre, siger Vestager.

- Der har været gjort forsøg på at få kommuneaftalen til at fremstå som en økonomiaftale. Men den handler i høj grad om det indholdsmæssige, om hvordan vi kan gøre tingene bedre. Så der er masser at tale sammen om.

Regeringen lægger op til, at finansministeren sammen med finansloven for 2014 skal fremlægge et forslag til udgiftsloft for stat, regioner og kommuner fire år frem.

- Det er helt nødvendigt, at vi har en stram udgiftsstyring. Jeg har svært ved at se, at nogen i disse tider kan gå i byen med et synspunkt om, at man vil bruge flere penge, end man har sagt til vælgerne, at man vil bruge.

- Det ville svare til, at husholdningsbudgettet derhjemme er så stramt, at man ikke kan købe et nyt køleskab, hvis det gamle går i stykker. I stedet for at skulle købe en liter mælk om dagen, til man får råd til et nyt, så er det bedre med en konto til uforudsete udgifter.

- Men samtidig med at vi binder budgetterne, så giver vi kommuner og regioner flere frihedsgrader. Ved for eksempel at lempe reglerne for, hvordan kommuner løser opgaverne med hensyn til at få folk i beskæftigelse, specialundervisning og ældrepleje.

Ideen med at lade de økonomiske vismænd kontrollere politikerne, stammer i følge Vestager fra Morgen Østergaard (R), der begejstret kom hjem og fortalte om erfaringen med samme fra Sverige.

- Der er bare ikke plads til bluf i den politiske økonomi. Der er brug for åbenhed, så vi kan stille de rigtige spørgsmål ved, om pengene bliver brugt efter hensigten, siger Margrethe Vestager.

Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen, kalder i dagens Jyllands-Posten vismændenes nye rolle for 'en direkte undergravelse af demokratiet'.

- At en slags domstol skal afgøre den økonomiske politik i Danmark, synes jeg, er helt hen i vejret. Det bør være noget folketingsflertallet beslutter, siger Per Clausen.