Forskere har i mange år forsøgt at finde de dybere årsager til vuggedød. Et amerikansk lægehold har nu opdaget en fejl i hjernestammen hos børn, der har lidt vuggedøden.

Det skriver morgenavisen dato.Lægerne fra Children's Hospital Boston sammenlignede hjernevæv fra 31 spædbørn, der havde lidt vuggedøden, med ti spædbørn, der var døde af andre årsager.

Undersøgelserne viste, at hjernestammen hos de vuggedøde børn var langt mindre følsom over for det kemiske stof serotonin.

Stoffet udløses blandt andet i forbindelse med forskellige humørtilstande og opstemthed, men det fungerer også som et signal om, at vejrtrækningen skal ændres.Jens C. Rekling, lektor dr. med. fra Panum Instituttet, forklarer:

»Resultaterne tyder på, at der er en defekt i det signalsystem, der hos raske børn regulerer vejrtrækningen. Defekten gør, at barnet ikke er i stand til at øge vejrtrækningen, når den er besværliggjort, som den for eksempel er, når hovedet ligger nedad mod underlaget,« forklarer Jens C. Rekling.

Han mener, resultaterne understreger Sundhedsstyrelsens råd om at lægge barnet på ryggen, holde det fri for passiv rygning og passe på med varmen, når barnet skal sove.

Defekten i hjernestammen er medfødt, men ifølge den amerikanske undersøgelse kan den være skabt under graviditeten.»Undersøgelsen peger på, at tobaksrøg og overdrevent alkoholforbrug tidligt i graviditeten kan føre til en mangelfuld udvikling af barnets hjernestamme, og når barnet er født, kan denne underudvikling føre til en mangelfuld styring af vejrtrækningen,« advarer Jens C. Rekling.

Han ser ikke umiddelbart udsigter til, at opdagelsen kan føre til behandling mod vuggedød.Trods alle risikofaktorerne har det altid været et mysterium, hvad de dybereliggende årsager til vuggedød egentlig er.

Vuggedød forekommer også hos børn, hvis forældre følger de forskellige soveråd, og det kan være meget svært for de forældre at affinde sig med, at der ikke kan fastslås en dødsårsag.

Det fortæller Karsten Lund, næstformand i foreningen Barnlille.dk, et støtteforum til for-ældre, der har mistet et lille barn.»Mange får aldrig opklaret, hvorfor deres barn døde, og så går man og grubler over, hvad der gik galt.

Man bliver ofte tynget af skyldfølelse, fordi der ikke er andre forklaringer, end at det er ens egen skyld,« siger Karsten Lund, der selv har mistet en datter under fødslen. Parret gik i tre uger og ventede, før de fik dødsårsagen at vide - en fejl i moderens blod.

I tiden mellem barnets død og diagnosen var de begge plaget af stor sorg, men også af den ubærlige tanke: Havde de selv gjort noget galt? Tanker, som forældre til vuggedøde børn kan have resten af livet.

»Jeg tror, at forældre, der mister deres barn ved vuggedød, kan bruge den nye viden til at få afklaring.

Det kan være en enorm lettelse og trøst bare at få en årsag, så man ikke skal gå og gruble. Så man kan komme videre,« siger Karsten Lund til dato.