Garanter i landets sparekasser kan ikke længere hæve deres formue. Opfordringen kommer fra Lokale Pengeinstitutter, der frygter "run" på sparekasserne.

Flere af landets sparekasser har uden varsel blokeret garanternes mulighed for at indløse deres garantbeviser. De frygter et stormløb fra nervøse garanter efter, at kollapset i den lille sparekasse Spar Mors kostede garanterne et stort tab på deres investering.

Blandt andet Løkken Sparekasse, Sparekassen Vendsyssel og Spar Salling har alle lagt en tekst ud på deres hjemmeside, der oplyser om et midlertidigt stop for indløsning af garantikapital.

- Efter henstilling fra organisationerne har bestyrelsen i Løkken Sparekasse derfor med omgående virkning, i lighed med øvrige garantsparekasser, indført bestemmelser om, at der ikke kan ske indløsning af garantikapital. Denne bestemmelse vil være gældende, indtil der er sket samlet afklaring via sektorens organisationer og Folketinget, skriver Løkken Sparekasse.

Direktør i Spar Salling Bendt R. Jensen siger, at det er en direkte opfordring fra organisationen Lokale Pengeinstitutter i weekenden, som har fået sparekassen til at tage dette skridt.

- Jeg har det udmærket med, at vi har indført et midlertidig stop for indløsning, fordi det lige nu handler om at sikre den finansielle stabilitet i kongeriget, siger han til Ritzau.

Ifølge epn.dk har endnu flere af landets sparekasser valgt at efterleve den kraftige henstilling fra Lokale Pengeinstitutter og indført en midlertidig lukning for indløsning af garantikapital med omgående virkning.

/ritzau/