Arne Høst, overlæge på Astma-allergiambulatoriet på Odense Universitetshospitals børneafdeling, er chokeret over, hvor mange børn, der er udsat for passiv rygning.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>- Vi lavede i 1999 en undersøgelse, der viste, at 69 pct. af de børn, vi har her, var udsat for røg i hjemmene. Rygning giver hyppigere infektioner, astmatisk bronkitis, astma, mellemørebetændelse, lungebetændelse og langt større sygelighed hos børnene. Der er også dobbelt så mange tilfælde af vuggedød.

Det er simpelthen noget møg. Hvis du ryger en smøg, inden du ammer dit barn, så tidobles nikotinkoncentrationen i brystmælken. Nikotin øger slimsekretionen fra luftvejene hos dit barn. Men masser af kvinder ryger, lige inden de ammer, siger han.

- Nu siger jeg noget, der er provokerende: Amerikanske undersøgelser har vist, at børn af rygere er dummere end børn af ikke-rygere. Andre undersøgelser har vist, at børn af rygerforældre langt oftere bliver adfærdsvanskelige. Selv når man korrigerer for social klasse, økonomi og opvækstforhold, så er de dummere. De har en lavere intelligens, og det er ikke så mærkeligt, for deres hjerner er mindre lige fra fødslen. Det er ret uhyggeligt.

Rolig snak vejen frem
Arne Høst er ellers imod løftede pegefingre og skræmmekampagner. Han mener, at en stille og rolig snak om rygningen og dens konsekvenser for barnet er vejen frem. Men det sker desværre alt for sjældent, fordi lægerne er for berøringsangste, når det gælder rygning.

- Nogle læger er gode til det og tager kurser i rygersamtaler. Men mange er for vege. De tror, forældrene ikke kan lide at tale om det og vil hellere give dem en pille mere eller en spray i stedet for at tage den snak.

Berøringsangste børnelæger
Specielt børnelæger er berøringsangste. De synes, det er synd, når en mor har født et lille barn, der vejer 1.500 gram. Så nænner de ikke at tale med moderen om rygning, selv om de ved, at hun er ryger og barnets liv i høj grad bliver påvirket af det fremover, hvis hun bliver ved med at ryge, mener Arne Høst, der selv har mange samtaler på sin afdeling.

- Jeg farer ikke ud med det samme og siger en hel masse om røg, når jeg kan se og lugte, at forældre ryger. Men efter en stille og rolig snak om, at det er svært at holde op ryge, men at barnet har krav på frisk luft og ikke selv kan fjerne sig fra røgen, er der tit nogle, der holder op, fordi de godt kan se fordelene ved det, siger overlægen.