Orkanen og udsigt til mere blæsevejr blev i går til storm på Bilka, der tilbød en moppedreng af et privat elværk på 2.000 watt 1.000 kr. billigere and konkurrenterne.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>»Det var en god dag fra morgenstunden, hvor vi allerede solgte 15 elværker til 2.000 kr. stykket. Og efter i dag må vi prøve, om vi kan få flere fra centrallageret,« klukkede afdelingschef Allan Koldby, Bilka i Hundige, mens de øvrige ti Bilka-forretninger i hele landet strides om restlageret af private el-generatorer.

Og der er hårdt brug for de private elværker, for fire dage efter orkanen er der - tro det eller lad være - flere tusinde danskere uden rigtig elværksstrøm:

»Desværre må ca 7.000 husstande vente til weekenden med at få strøm. I går morges var det 9.000. 200 mand arbejder døgnet rundt, men de 7.000 steder uden el er spredt i hele Nordsjælland,« siger informationschef i NESA, Lone Rasmussen.

Nordsjælland og Himmerland er værst orkan-ramt, men Himmerlands Elforsyning fik strøm til alle i går. Sorteper er hos nordsjællænderne, og med udsigten til nyt uvejr ser mange sig om efter egen el-forsyning.

Det lugtede Bilka og indledte en priskrig på el-maskineri.

Kan få varm mad igen
Elektroingeniør Bent Sørensen, Holte, var blandt køberne:

»Jeg har et ledningsspænd på 40 meter til huset. Da det blæste ned, lå et par faser (strømførende ledning, red.) i min have og glødede, så græsset blev svedet. Jeg fik en brand afværget ved selv at gå ud og klippe forbindelserne over med en næbtang, da jeg vidste, hvordan man skal gøre det.

Spærret inde
Jeg har 14 grader derhjemme, men hvis jeg køber en generator, kan den trække mikrobølgeovnen, selv om den ikke kan trække et komfur. Det betyder, at jeg igen kan få varm mad. Og den kan trække et elvarmeapparat på 1.000 watt. Så har jeg varme i mit kontor og kan sidde der. Jeg har el-varme i huset, dvs. altså ingen varme nu. Men jeg har mingeleret noget grej ad omveje, så jeg kan bevare mit lager af kød i to store frysere, der står i et havehus,« fortæller Bent Sørensen.

Ægteparret Randi og Bernth Kjettrup Andersen fra Lynge tænkte mere på datter og svigersøn, som orkanen har spærret inde i Vittaryd i Sverige.

»Hjemme i Lynge er andre ramt af, at træer har afbrudt elforbindelsen til deres huse. Men da orkanen drog videre til Sverige, fældede den så mange træer, at vor datter og svigersøn har savet væltede træer i tre dage for at kunne få kontakt med en asfalteret vej.

Elforsyning til dem er det første, vi tænker på. Så nu køber vi et lille elværk og hjælper dem med det,« sige Bernth og Randi.

At drive sin egen elforsyning til et normalt hus koster ca. 100 kr. i benzin pr. ti timer.