En ny pille bliver nu kastet ind i kampen mod den såkaldte gammelmands-sukkersyge, som stiger så eksplosivt i disse år i Danmark. Pillen, som hedder Avandia, er netop blevet godkendt af det europæiske lægemiddelagentur. Den kommer nu til at indgå i behandlingen rundt om på danske sygehuse.

"Mange mennesker med type 2 diabetes har svært ved at tabe sig, og det betyder, at det usunde fedt så at sige sejler rundt i blodet.

Det er farligt. Ved hjælp af den nye pille kan man holde fedtet inde i fedtcellerne, og det har den effekt, at man ikke tager på i vægt," siger overlæge, dr.med. Henning Beck-Nielsen, Odense Universitetshospital.

"Det er ikke sundt at være overvægtig, og slet ikke som diabetes-patient. Fedme gør for type 2 diabetes-patienterne, at der ikke produceres nok insulin, som er tilstrækkeligt for at holde blodsukkeret nede.

Ved at tabe sig kan de få normaliseret deres diabetestilstand, mens overvægt giver den såkaldte "insulinrestistens", som betyder, at selv om man producerer en normal mængde insulin, så er det ikke nok til at holde blodsukkeret nede.

Og så er det risikoen for forhøjet blodtryk, åreforkalkning og blodpropper opstår," siger overlæge, dr. med. Henning Beck-Nielsen, Odense Universitetshospital og fortsætter:

Pillen er udviklet af den internationale lægemiddelvirksomhed SmithKline Beecham, som i sin tid havde den tidligere danske tennis-stjerne Jan Leschly som top-direktør, og allerede for et år siden blev pillen godkendt i USA, hvor mere end en million mennesker med type 2 diabetes er blevet behandlet med Avandia.

"Det er den eneste pille af sin art i Europa, og jeg er sikker på, det vil være med til at forbedre de byggesten, som skal opbygges for at bekæmpe sygdommen," siger overlæge Henning Beck-Nielsen.

Type 2 diabetes er en yderst farlig sygdom med en overdødelighed på 100 procent, hvilket gør, at sygdommen er næsten lige så farlig som cancer.

I dag er der over 100.000 danskere, som lider af type 2 diabetes, og det uhyggelige er, at der hvert år kommer op mod 10.000 nye tilfælde til. Det betyder igen en fordobling i løbet af ti år, hvilket ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO er at sammenligne med en epedemi.

Desuden har det vist sig, at det er sandsynligt, at antallet af type 2 diabetes i virkeligheden er dobbelt så stort, fordi der er mange, som går med sygdommen uden at vide det.

Det uhyggelige ved type 2 diabetes er, at man kan konstatere, at den i gennemsnit vil forkorte et menneskes liv med ti år på grund af de følgesygdomme, der er, blodpropper, nyresygdomme mv.

Når gammelmandssukkersygen i det hele taget stiger så eksplosivt i Danmark - og også mange andre vestlige lande - så hænger det sammen med alt for megen indtagelse af fedt og medfølgende overvægt, ligesom velbehagelig levned med alt for lidt motion er en medvirkende årsag.

Mange velfærdsdanskere er i virkeligheden så dovne, og så usunde i deres måde at leve på, at gammelmands-sukkersygen ser ud til at blive et langt større problem i fremtiden, end den er nu. Avandia-pillen kan så hjælpe til mod de så at sige selskabte plager, men langt bedre havde det været med en en mere forebyggende levevis hos den enkelte.