En hvid farmer blev natten til mandag skudt og dræbt af sorte jordbesættere uden for sin landejendom 40 kilometer sydvest for Zimbabwes hovedstad, Harare.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Det var angiveligt første gang siden valget i sidste uge, at en hvid farmer blev angrebet, og drabet skete kun få timer før præsidenterne fra Sydafrika og Nigeria kom til Zimbabwe for at lægge pres på præsident Robert Mugabe.

Målet for de regionale sværvægtere er, at få Mugabe til at dele magten med sin rival oppositionslederen Morgan Tsvangirai, som Mugabe under anklager om udbredt undertrykkelse af sine modstandere før og under valget besejrede ved sidste uges præsidentvalg.

De to præsidenter, Sydafrikas Thabo Mbeki og hans nigerianske kollega Olusegun Obasanjo, ankom til Harare og mødtes omkring middagstid mandag med Mugabe for at dikutere Zimbabwes dybe politiske krise. Vidner sagde, at præsidenterne Mbeki og Obasanjo forinden lod Mugabe vente i to timer, mens de selv holdt møde på et hotel i byen forud for besøget i Mugabes præsidentbolig.

Ifølge politiske analytikere vil præsidenterne fra Afrikas to mest magtfulde lande sandsynligvis presse Mugabe til at overveje dannelse en national enhedsregering. Men iagttagerne sagde også, at der ikke var meget, der tyder på, at Mugabe reelt vil gøre et helhjertet forsøg på at dele magten, eller at MDC's leder, Morgan Tsvangirai, hvis det skulle komme så vidt, vil gå med i en sådan regering.

Samtidig blev klimaet efter valget yderligere forværret efter et mord på en hvid farmer. Den dræbte, Terry Ford, forsøgte angiveligt at flygte ved at køre ud gennem hegnet omkring ejendommen. Men forsøget mislykkedes.

"Han blev trukket ud af bilen, bundet til et træ og skudt gennem hovedet," sagde en lokal administrator i landbrugsorganisationen CFU. Ford havde tidligere bedt både politi og naboer om hjælp, efter at han var blevet angrebet af sorte zimbabwere, der havde slået lejr på hans ejendom. En farm, som regeringen forud har udpeget til beslaglæggelse for at fordele dens jorde blandt jordløse sorte.

Drabet på Ford er det 10. på hvide farmere siden februar 2000, da præsident Robert Mugabe indledte en kampagne for at fratage hvide farmere deres jord og dermed slette arven fra kolonitiden.

Dermed er der også lagt op til fornyet pres fra Commonwealth-deltagerne op til det afgørende møde i London tirsdag, hvor den såkaldte Commonwealth-troika om Zimbabwe skal drøfte, hvorvidt man skal smide Zimbabwe ud af det britiske statssamfund.

Udover Mbeki og Obasanjo består troikaen af Australiens premierminister, John Howard, der forventes at støtte en eller anden form for suspension af Zimbabwe. Mbeki ventes at modsætte sig, hvilket betyder, at Obasanjos stemme vil være afgørende.

Kilder tæt på Obasanjo sagde søndag, at det var højst usandsynligt at den nigerianske præsident vil støtte en suspension af Zimbabwe.

Oppositionen Bevægelsen for Demokratisk Forandring (MDC), Storbritannien, EU og USA har alle afvist valgresultatet på grund af påstået valgsvindel fra Mugabes side. /ritzau/Reuters