Voksende bekymringer for truslen fra fedme-relaterede retssager får verdens næststørste fødevare-producent Kraft til skære ned på fedt og sukker i deres produkter, og volumen vil også blive mindre.

Kraft, der blandt andet står bag Toblerone, dressinger, kager og desserter vil ganske enkelt gøre deres produkter sundere, for at forhindre at overvægtige vil kræve penge i erstatning. Dermed vil Kraft undgå at løbe ind i de problemer cigaret-fabrikanten Philip Morris har haft med rygere med lungekræft.

Kræft er ikke Krafts største problem, men derimod hjertesygdomme, diabetes og slagtilfælde som følge af for mange søde sager.

Andre fødevareproducenter har således oplevet retssager med overvægtige, der ikke selv føler, de er skyld i deres fedme.

Vil undgå retssager

»Det er det rigtige at gøre for os selv og vores kunder. Hvis vores sundere produkter kan forebygge folk fra at sagsøge os, vil vi være meget taknemmelige,« lyder det kalkulerende fra Kraft.

Alligevel kan fast-food industrien se frem til at blive sagsøgt. USA er det første marked, der vil opleve ændringer, og det er også et af de lande, der er mest brug for det. Op mod 30 procent af alle voksne amerikanere er overvægtige.

Den gyldne måge, McDonalds, oplever i øjeblikket at børn sagsøger Fast-food koncernen for at være skyld i deres overvægt.

Sam Hirsch, en New York advokat, stod i spidsen for børnene og argumenterede med:

»Man kan ikke stoppe tobak fra at være usund, men mad kan laves sundere.«

Retssagerne har fået McDonalds, der ikke længere ekspanderer på verdensmarkedet, til at følge Krafts eksempel, så nu vil der være nye salater og frugt side om side med Happy Meals, Big Mac og »varme sprøde pommes frites«. I Danmark er Fødevareindustrien flere gange af f.eks. Ernæringsrådet og Forbrugerrådet blevet opfordret til at tage deres del af ansvaret for, at flere voksne og især børn bliver fede af for meget fedt og sukker.

Det er bl.a. de stadigt voksende portioner slik og chips samt reklamer for fedt- og sukkerrige børneprodukter, som har været kritiseret.

Industrien har nu lyttet til kritikken og besluttet, at der inden sommerferien skal udarbejdes en række konkrete forlag til, hvordan man kan udvikle flere velsmagende produkter med mindre fedt og sukker.