Den amerikanske dollarnedtur koster arbejdspladser i Danmark. Virksomhederne har svært ved at afsætte varer i USA og konkurrere med billige amerikanske varer.

Dollaren krydsede natten til fredag en magisk grænse og kom under fem danske kroner. Kursen på den amerikanske valuta sneg sig fredag formiddag igen over fem kroner, men de små marginaler betyder ikke så meget for de danske virksomheder, som mærker konsekvenserne af den dalende dollarkurs. Det er blevet sværere at konkurrere med billige, amerikanske varer, og det kan koste danske arbejdspladser, siger cheføkonom i Dansk Industri, Klaus Rasmussen.

- Dollaren er faldet med over 20 procent, og der er ingen tvivl om, at der er danske virksomheder, der bliver ramt. Nogle vil blive ganske hårdt ramt, siger Klaus Rasmussen.

Møbelvirksomheder er blandt de første, der mærker konsekvenserne, fordi deres varer er prisfølsomme. Den jyske møbelfabrik Tvilum-Scanbirk har fået sværere ved at komme af med varerne i USA.

- Isoleret set så er det klart, at det ikke fremmer vores konkurrenceevne, at dollaren er så lav. Enten skal vi tjene mindre eller også skal vores kunder tjene mindre, når de sælger vores varer til de amerikanske forbruger. Det er klart, det påvirker vores salg, siger salgsdirektør hos Tvilum-Scanbirk Per Larsen.

/ritzau/