Så skete det igen. En asteroide passerede tæt på Jorden - uden at blive opdaget.

Afstanden var »kun« 88.000 km, og det er mindre end en fjerdedel af afstanden mellem Jorden og Månen. Det er første gang, at et andet himmellegeme har passeret så tæt på vores planet.

Stenen var i nærkontakt med Jorden 27. september, og selv om den kun havde en diameter på mellem fire og otte meter, så er det ikke direkte beroligende, at den først blev opdaget 11 timer efter, at den havde været nærmest Jorden.

Asteroide-alarm
Det er anden gang inden for godt et år, at en asteroide har været tæt på uden at blive opdaget i tide. 14. juni 2002 ramte en asteroide på størrelse med en fodboldbane ved siden af Jorden med kun 120.000 km, en afstand som i astronomisk sammenhæng kan sammenlignes med en hårsbredde.

Så sent som i slutningen af juli blev der på det nærmeste slået asteroide-alarm, da »2002 NT7« ifølge NASAs observationer var på kollisionskurs og ville ramme Jorden i februar 2019.

Alarmen kunne heldigvis hurtigt afblæses. Bl.a. danske eksperter kunne fortælle, at vi var uden for farezonen denne gang, men alligevel kan vi aldrig føle os helt sikre. Langt fra alle asteroider er endnu blevet opdaget, og derfor risikerer vi at blive taget på sengen.

bola@bt.dk