Ny bekendtgørelse slår fast, at børn fra de er fyldt 13 år må ekspedere. KH frygter, at andre børn vil presse børneekspedienterne til at sælge alkohol og tobak.

13-årige må nu stå i forretning og sælge øl og spiritus til andre børn. En ny bekendtgørelse fra Beskæftigelsesministeriet, der trådte i kraft 16. april, slår fast, at børn, som er fyldt 13 år, må beskæftige sig med "lettere ekspedition i mindre forretninger, såsom kiosker, bagerbutikker og grøntforretninger". Bekendtgørelsen beskriver, hvad unge under 18 år må og ikke må beskæftige sig med.

Formanden for HK/Handel, Jørgen Hoppe, kritiserer ifølge Ugebrevet A4, at de 13-årige dermed risikerer at skulle kontrollere, om andre børn er gamle nok til at købe alkohol.

- Vi frygter for de situationer, hvor 13-årige skal stå og bede om en legitimation fra en 15-årig og måske i sidste instans nægte at sælge alkohol eller tobak. Det er grundlæggende ulogisk, at en 13-årig kan få lov at sælge alkohol, som hun end ikke selv må købe. Og når unge mennesker står i de situationer, kan det føre til overfusninger og måske i de værste tilfælde vold mod den unge ekspedient, siger Jørgen Hoppe til Ugebrevet.

Formanden for Børnerådet, Klaus Wilmann, er enig i Hoppes kritik.

Arbejdsgiverforeningen HTS, der organiserer mange af de mindre butikker, kan ikke se problemet, og kontorchef Per Laurents mener, at de 13-årige har en fordel, som ældre ekspedienter ikke har.

/ritzau/